D-l Goe (apartenenta la specia literara-Schita)

Trimis la data: 2011-08-12
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 9.61 / 10
Downloads: 2393
Autor: Alina
Dimensiune: 10kb
Voturi: 70
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Schita este o opera epica in proza, de mici dimensiuni, in care se relateaza o singura intamplare semnificativa din viata unor personaje. Actiunea dintr-o schita se petrece untr-un interval de timp scurt, cel mult o zi, si intr-un timp restrans.Tema schitei 'D-l Goe...' este prezentarea efectelor unei educatii gresite primite in familie.
Titlul coincide cu numele personajului principal, caruia autorul ii adauga apelativul reverentios 'Goe', evidentiindu-se contradictia dintre aparenta si esenta prezenta pe parcursul intregii schite.Spre deosebire de alte shite, in care naratorul este personaj, aici naratorul isi anunta de la inceput intentia de a ramane in afara faptelor relatate : 'Putin ne importa daca aceste trei dame...'. Ca orice opera epica, si schita 'D-l Goe...' poate fi structurata pe momentele subiectului.

Intraiga actiunii este constituita de motivul calatoriei anuntat de la inceput : 'Ca sa nu mai ramaie repetent si anul acesta'. Expozitiunea prezinta cele trei 'dame', frumos 'gatite', care, impreuna cu 'tanarul Goe', asteapta trenul pentru Bucuresti, pe peronul din urbea X. Goe imbracat cu 'un frumos costum de marinar', este nerabdator datorita intarzierii trenului. Forma corecta a cuvantului 'marinar' declanseaza o discutie 'filologica', pe care repetentul o incheie cu obraznicie : 'Vezi ca sunteti proaste amandoua ?'.

Desfasurarea actiunii cuprinde intamplarile din timpul calatoriei lui Goe si a insotitoarelor sale pana la Bucuresti: scoate capul pe fereastra si pierde palaria cu biletul de calatorie; cele trei dame platesc biletul puisorului si o amenda, pe deasupra; se loveste de clanta usii; se blocheaza la toaleta

Punctul culminant este atins atunci cand Goe trage semnalul de alarma si opreste trenul.Deznodamantul este simplu. Trenul ajunge la Bucuresti, iar cele trei cucoane impreuna cu puisorul lor se suie intr-o trasura .

Aceasta opera literara prezinta o singura intamplare, calatoria cu trenul, care prilejuieste evidentierea lipsei de educatie de care da dovada Goe. Trasaturile sale de caracter - obraznicia, aroganta, neastamparul - sunt efecte ale lipsei de educatie si a proastei cresteri oferite de familie. Personajul Goe este construit pe efectele contradictiei dintre aparenta si esenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.