D-l Goe

Trimis la data: 2014-09-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: AndreeaMaria_O
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Spirit lucid, puternic ancorat `n epoc, I. L. Caragiale a observat societatea pe care a satirizat-o, mergand pan la "distrugerea" ei prin ironie caustic.
Puternicul su sim] de observa]ie l-a ajutat s remarce viciile societ]ii `n care tria. A scris "Momente [i schi]e" cu o tematic divers, piese de teatru ("O scrisoare pierdut").
Caragiale este creatorul schi]ei `n literatura roman, el aducand la perfec]iune caracterul scenic al situa]iilor, observa]ia mediilor sociale, arta dialogului, umorul, comicul de situa]ie [i de limbaj. Fiind o oper epic `n proz cu ac]iune restrans, cu pu]ine personaje.
Cele mai multe dintre schi]ele lui Caragiale sunt scenete dialogate pe diferite teme cum ar fi: [coala, familia, educa]ia, via]a politic, via]a cultural. Printre acestea se numr [i "D-l Goe", care investigheaz un sector al spiritualit]ii lumii noilor `mbog]iri: educa]ia copiilor.~ns[i cltoria ctre Bucure[ti al celor patru eroi ai schi]ei este un simbol al drumului pe care lumea creia `i apar]in l-a fcut `n ierarhia social. De o incultur absolut, mrginit [i vulgar, aceast lume, `narmat cu [iretenia atavic a parvenitului, vrea s triasc altfel:

cu alt program de via], cu alte manifestri familiale [i publice, cu alt limbaj, ]inand s marcheze cu orice pre] prsirea mahalalei. Dar starea de spirit a mahalalei `i urmre[te ca un miros inconfundabil, toate `ncercrile de a imita vechea burghezie de mijloc sau clasa de sus esuand `n ridicol. Acest ridicol este general `n principal de ostenta]ia cu care este afi[at lipsa de educa]ie, de convingerea adanc a personajelor c se afl mult deasupra omului de rand.

Caracterizarea personajelor Exist `n literatura roman o galerie a personajelor copii. Ace[tia provin din medii familiale diferite, se comport `n mod diferit, au calit]i [i defecte.Unii trezesc admira]ia, precum Fnu], eroul din "Prvale - Baba", sau Nicolae Moromete din "Premiul `ntai". Al]ii trezesc un sentiment de comptimire, precum Darie, eroul din "Florile pmantului". Unii `ndeamn la joc [i bucuria copilriei, precum Nic, eroul "

Amintirilor din copilrie", al]ii trezesc un sentiment de dispre], dac-l avem `n vedere pe d-l Goe. Poznele lui Nic se `nscriu `n "universul copilriei copilului universal", `n timp ce faptele lui Ionel - eroul din "Vizita", sau ale d-lui Goe stau sub pecetea lipsei de educa]ie [i de sim] a msurii.D-l Goe este eroul principal al schi]ei cu acela[i nume, `n jurul lui desf[urandu-se ac]iunea concis a schi]ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.