D-l Goe de Ion Luca Caragiale

Trimis la data: 2006-10-21
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.66 / 10
Downloads: 1560
Autor: Micut Cosmin
Dimensiune: 9kb
Voturi: 239
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
D-l Goe de I.L.Caragiale, unul dintre marii clasici ai literature noastre, a creat prin intreaga sa opera o adevarata ”comedie umana”. Prin schitele, nuvelele, povestirile si piesele de teatru ironizeaza societatea burgheza de la sfarsitul sec. al-XIX-lea si inceputul sec al-XX-lea. Schitele ocupa un loc important in ansamblul creatiei sale, ramanand nemuritoare in sufletul cititorilor. Una ditre cele mai cunoscute schite ale sale este ”D-l Goe” inclusa in volumul ”Momente si schite” in 1901.
Schita D-l Goe este o creatie epica de dimensiuni reduse,cu o actiune simpla,limitata in timp si spatiu si care surprinde un moment semnificativ din viata unui personaj.

D-l Goe:Atitudinea si sentimentele scriitorului sunt exprimate indirect,prin intermediul faptelor si al personajelor,deoarece schita este o opera epica in care apar ca elemente definitorii actiunea,personajele si naratorul.Caragiale nareaza faptele determinate de un singur moment semnificativ din viata personajului principal si anume calatoria cu trenul pana la Bucuresti,in compania celor trei doamne:mam’mare,mamita si tanti Mita.

Naratiunea D-l Goe fixeaza spatiul(trenul care merge de la gara din urbea X spre Bucuresti) si timpul(durata calatoriei).
Actiunea este simpla si liniara.Intamplarile narate se constituie in momente ale subiectului literar.

In expozitiune cunoastem pe tanarul Goe,care impreuna cu cele trei dame asteapta cu nerabdare pe peronul din urbea X trenul accelerat care trebuie sa-l duca la Bucuresti.Personajul este imbracat intr-un frumos costum de marinar.Are loc o discutie despre forma corecta a cuvantului “marinar”.

Mam’mare zice ca se spune “marinel”,mamita “marinal”,iar Goe concluzioneaza,facandu-le proaste pe amandoua,ca se spune”mariner”.
Sosirea trenului si urcarea celor patru ”distinsi” pasageri constituie intriga actiunii.Cativa tineri politicosi le ofera locurile,dar Goe ramane pe coridor cu barbatii.

Desfasurarea actiunii cuprinde intamplarile din timpul calatoriei.Goe nu asculta de tanarul binevoitor care-l sfatuieste sa nu scoata capul pe fereastra si-i zboara palaria cu biletul de calatorie.Soseste conductorul,cucoanele arata biletele si explica de ce nu poate D-l Goe sa faca acelasi lucru.Conductorul nu intelege si cele trei doamne sunt nevoite sa plateasca inca un billet puisorului si o amenda pe deasupra.Mamita il cearta pe Goe,mam’mare ii ia apararea si odorul tras de mana isi pierde echilibrul si se loveste de clanta usii de la cupeu incepand sa urle.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.