D-l Goe povestire

Trimis la data: 2004-03-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.29 / 10
Downloads: 6907
Autor: Andreea Popa
Dimensiune: 6kb
Voturi: 960
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
I.L.Caragiale,unul dintre marii clasici al literaturii noastre,a creat prin intraga sa opera o adevarata,,comedie umana’’,intrucat a abordat cele mai diverse domenii ale vietii sociale :scoala,familia,presa,justitia.

Edcatia defectuasa primita in familie constituie o tema concretizata ca ,,Vizita’’,,,D-l Goe’’.

Schita este opera leterara in proza,de dimensiuni reduse,cu o actiune simpla care prezintaun episod semnificativ din viata personajelor.
D-l Goe…
De Ion Luca Caragiale


I.L.Caragiale,unul dintre marii clasici al literaturii noastre,a creat prin intraga sa opera o adevarata,,comedie umana’’,intrucat a abordat cele mai diverse domenii ale vietii sociale :scoala,familia,presa,justitia.
Edcatia defectuasa primita in familie constituie o tema concretizata ca ,,Vizita’’,,,D-l Goe’’.
Schita este opera leterara in proza,de dimensiuni reduse,cu o actiune simpla care prezintaun episod semnificativ din viata personajelor.
In opera literara’’d-l Goe’’ I.L.Caragiale nareaza faptele determinate doar de un singur moment semnificativ din viata personajului principal si anume,calatoria facuta cu trenul pana la Bucuresti,in compania celor trei doamne :m`mare,mamita si tanti mita. Atitudinea si sentimentele scriitorului sunt esxprimate indirect, prin intermediul faptelor si al personajelor,caci schita este o opra in care apar ca elemente constitutive actiunea,personajele si naratorul.
Ca in orice opera epica ,intamplarile narate se constituie in momente ale subiectului literar.Astfel in expozitiune,aflam ca ,,tanarul Goe’’impreuna cu cele trei doamne asteapta pe peronul din urbea X trenul care trebuie sa-I duca la Bucuresti.
Sosirea acestuia si urcarea celor patru pasageri constituie intriga actiunii.
Defasurarea actiunii cuprinde intamplarile din timpul calatoriei.Mai intai Goe care nu-l asculta pe un tanar binevoitor ce-l sfatuieste sa nu scoata capul pe fereastra,isi pierde palaria si biletul.
Acesta era infipt in,,pamblica palariei ;ca asa tin barbatii biletul’’.Intre timp,soseste si conductorul care cere biletele la control.Dupa lugi ,,parlamentari’’,cele trei doamne sunt nevoite sa plateasca biletul si o amenda.Totul se termina cu bine,caci m`mare prevazatoare a luat si un beret pe care i-l da lui Goe in locul palariei.
In timp ce,,cucoanele se dau in vorba de una,de alta…’’,Goe se blocheaza in cabina de toaleta.El este eliberat multumita interventiei conductorului.
Actiunea atinge punctul culminant cand Goe trage semnalul de alarma.Trenul se opreste,lumea se alarmeaza,dar nimeni nu poate sti cine este vinovatul.
Urmeaza deznodamantul,caci,dupa ce trenul porneste,in scurt timp pasagerii ajung la Bucuresti.Acum,Goe si cucoanele se suie in trasura si pornesc’’la bulivar’’.
Raportat la alte personaje ale lui Caragiale,Goe este un Ionel evoluat nu numai ca varsta,ci si in privinta comportarii obraznice.Insusirile sale sunt evidentiate si prin fapte,dar,mai ales,prin felul de a vorbi,,-Vezi ca sunteti proaste amandoua ?’’ ;Ce treaba ai tu,uratule ?’’
La aceste modalitati de caracterizare se adauga relatiile cu celelalte personaje,fie ca sunt personaje straine,fie ca sunt de familie si caracterizarea directa realizata prin parerile celor trei dame.Asadar,numarul personajelor participante la actiune este mic.
In ciuda dimensiunilor reduse, ,,D-l Goe’’pune in evidenta un univers uman surprinzator si o problematica complexa,remarcandu-se si prin umorul care se degaja din comicul de situarie si de limbaj.
De remarcat sunt si savoarea dialogurilor si naturaletea replicilor care reliefeaza,intr-o opera epica,talentul de dramaturg al lui I.L.Caragiale.
Intrunind aceste trasaturi-proportii restranse,plasarea actiunii intr-un spatiu limitat,durata scurta a acesteia,actiunea lineara desfasurata pe un singur plan,numarul mic de personaje-opera literara ,,D-l Goe’’de I.L.Caragiale este o scita.


Spatiu,timp,mijloace expresive.
Spatiul actiunii ramane acelasi-trenul-,iar timpul este relativ scurt.

Powered by


5000+ referate online
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.