Daca hindusii, adeptii New Age, budistii, musulmanii si crestinii se inchina aceluiasi Dumnezeu

Trimis la data: 2005-05-13
Materia: Religie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.42 / 10
Downloads: 1166
Autor: Adelin Boereanu
Dimensiune: 9kb
Voturi: 85
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Budiştii nu se închină nici unui Dumnezeu. În general, oamenii cred că budiştii se închină lui Budha. Acesta însă nu a afirmat niciodată că are o natură divină, iar budiştii resping noţiunea de putere supranaturală. Universul operează în conformitate cu legile naturale. Viaţa este văzută ca o serie de experienţe dureroase, experienţa naşterii, a bolii, a morţii, acestora adăugandu-se nesfârşite perioade de tristeţe şi disperare. Majoritatea budiştilor cred că o persoană trece prin mii de reîncarnări, fiecare aducând cu ea durere.
Chiar dorinta de fericire provoaca reîncarnarea unei persoane. De aceea, scopul unui budist este sa-si purifice inima si sa dea la o parte oricedorinta. Pentru a face asta, budistii trebuie sa respecte o lista de principii religioase si sa practice meditatia profunda. Meditatia budista nu este acelasi lucru cu rugaciunea,sau concentrrea atentiei asupra lui Dumnezeu, ci seet mai mult o autodisciplina.

Prin meditatie intensa o persoana poate atinge Nirvana, o stare de renuntare totala la orice dorinta. Beneficiul acestei religii este, ca si în cazul altora, stabilirea unor principii de disciplina, a unor valori si directii în viata pentru persoana care doreste sa si le însusesca. Printre îndatoririle religioase ale unui budist se numara: sa nu ucida nici o creatura, sa renunte la orice placere, la orice viciu sau obicei rau si, de asemenea, sa renunte la starile de bucurie si tristete.

HINDUISMUL Majoritatea hindusilor se închina la o multime de zei si zeite, în jur de 300.000. Toti acesti zei converg catre un spirit universal numit Ultima Realitate sau Brahman. Brahman nu este un zeu, ci mai degraba o stare de unicitate ultima. Pozitia pe care hindusii o adopta în viata se bazeaza pe faptele din viata lor anterioara. În cazul în care comportamentul lor a fost unul rau, ei vor avea probleme mari în viata de acum. Scopul unui hindus este sa fie eliberat de legea karmei, adica sa devina liber prin continue reîncarnari.

Sunt trei cai posibile de a încheia acest ciclu al karmei:
1. Fiind devotat oricarui zeu al hinduismului;
2. Crescând în cunoastere prin meditatii, ajungând la cunostinta faptului ca circumstantele vietii nu sunt reale, ca eul este o iluzie si numai starea de Brahman este reala; 3. Fiind dedicat diferitelor ceremonii si ritualuri religioase. Hindusul are libertatea sa aleaga o cale proprie de a ajunge la perfectiune spirituala. Un alt lucru demn de mentionat este faptul ca hinduismul are o explicatie pentru suferinta si raul din lume. În hinduism experientele dureroase prin care trece cineva sunt cauzate de faptele rele comise de persoana respectiva în viata sa anterioara. Lucrul cel mai important în hinduism este sufletul, care într-o zi va fi liber prin ciclul de renasteri.

ISLAMUL Musulmanii cred ca este un singur Dumnezeu, numit Alah, care este infinit superior existentei umane. Alah este vazut ca si creator al univresului si sursa oricarui bine si rau. Tot ce se intâmpla este voia lui Alah. El este un judecator puternic si aspru, care va arata mila celor ce-l urmeaza în functie de faptele lor bune si devotamentu religios. Relatia unui musulman cu Alah este una de slujire. Musulmanii venereaza câtiva profeti, printre care se numara si Mohamed, considerat ultimul dintre ei. Cuvintele si felul lui de viata constituie o autoritate pentru musulmani.

Un musulman trebuie sa împlineasca cinci îndatoriri religioase: 1. Sa respecte crezul lui Alah si Mohamed;
2. Sa spuna anumite rugaciuni în limba araba de cinci ori pe zi; 3. Sa daruiasca celor saraci, sa faca milostenii;
4. În fiecare an trebuie sa tina post o luna de zile, timp în care se abtine de la mâncare, bautura, sex, fumat, de la rasaritul soarelui pâna la apus;
5. Sa mearga macar o data în viata în pelerinaj la Mecca, sa se închine. Dupa moarte pe baza credinciosiei fata de aceste îndatoriri religioase un musulman poate spera sa intre în paradis, un loc al placerilor.

Daca nu, el va merge în iad pentru vesnicie. Beneficiul credintei musulmane consta în faptul ca se potriveste asteptarilor pe care cei mai multi oameni le au cu privire la religie si divinitate. Islamul propavaduieste un singur Dumnezeu maret care este venerat prin fapte bune si îndeplinirea ritualurilor religioase. Dupa moarte o persoana este rasplatita sau pedepsitaconform cu devotamentul ei religios.

NEW AGE New Age promoveaza idee de dezvoltare a puterii si divinitatii existente în fiecare persoana.Când un adept al New Age vorbeste despre Dumnezeu, el nu se refera la un dumnezeu personal care a creat universul, ci se refera la el însusi, la o constientizare de sine mai înalta. Un adept al New Age se considera a fi el însusi un dumnezeu, un cosmos, un univers. De fapt, tot ceea ce o persoana vede, aude, simte sau îsi imagineaza este considerat divin. New Age se prezinta ca o colectie de de traditii spirituale. Recunoaste multi zei si zeite ca si hinduismul.

Pamântul este vazut ca sursa a spiritualitatii ce îsi are propria inteligenta, zeitate, si propriile emotii. Însa deasupra tuturor se afla sinele. Sinele este dumnezeul tuturor lucrurilor. Nu exista o realitate în afara celei create de persoana respectiva. New Age cuprinde o gama larga de învataturi preluate din misticismul oriental si spiritual , tehnici metafizice si psihice cum ar fi incantatiile, exercitiile de respiratie, meditatia etc., învataturi ce contribuie la dezvoltarea unei constiinte de sine alterate, punând în evidenta divinitatea fiecarei persoane. Beneficiul acestei religii este ca orice experienta negativa este considerata o iluzie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.