Daca treci raul Selenei - Mihai Eminescu

Trimis la data: 2013-02-24
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: Mocanu Gabriela
Dimensiune: 23kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Astazi pretuiesc tot mai mult factorul muzical in creatiunea lui Eminescu; de bunaseama el este un element primordial". "Privind aspectele acustice, trasatura cea mai caracteristica este modul sau, cum se mai zice, tonul. Ca in muzica, el poate fi minor, adica tanguios, feminin, sau major, barbatesc. Aproape toate poeziile lui Eminescu sunt strabatute de un viguros ton major..." (Caracostea) "Muzicalitatea lui Eminescu este infratita de la inceput cu o imagine si ambele elemente sunt strabatute de gand.
Aceasta organica imbinare de elemente contribuie nu putin la puterea de sugestie a poeziei sale". "Aceasta poezie de sentimente generale, exprimata printr-un material de imagini strict necesar, prin textul cel mai scurt cu putinta, are puterea sugestiva a muzicii." (Ibraileanu)
"Ca si muzica, poezia lui Eminescu scoate din enormul inconstient stari nebanuite de suflet, pe care le lasa cu nelamuritul lor si, exprimand inexplicabilul, le face cunoscut, in clipa de fulger, profundul sufletului nostru. De aici senzatia infinitului, a lucrului in sine, a "vointei" lui Schopenhauer, pe care ne-o da poezia lui Eminescu." (Ibraileanu,).

"Poezia este ea insasi o muzicade idei" ."Alegand vocabularul lui Eminescu, bagam de seama ca vorbele contureaza mai mult prin idee si muzica , decat prin culoarea loe lexical " (Calinescu)"Adevarata lui filozofie, gandirea lui cu adevarat personal este cea cantata, cea care exprima prin ideile sale poetice, adica totalitatea gandurilor si sentimentelor iesite din strafundul inimii si purtate pe ritmul si melodia farapereche a versurilor sale." (Rusu)"Muzica si imaginea se intrepatrund la Eminescu, se afla la obarsia insusi a procesului creator" ([Dumitrescu)

Aviditatea convietuirii intre conceptele seci si fiinta insetata de senzatie e inlocuita de comunicarea cu natura si cu imaginile ei incarcate de sens. Aceasta natura asimilata in momente-cheie ale vietii (copilaria si dragostea) necesita o sinteza a facultatilor umane, in speta "a simti" si "a gindi", sinteza "operata de pura imaginatie, prin intuitia ei a priori". Aceasta unitate e transcedentala, ea nu e vizibila nicaieri afara de lumea construita de textul poetic.
Poezia descopera esenta invizibila a lucrurilor in forme plastice mirifice, pline de culori, lumini si parfumuri. "elanul prospectiv" eminescian a incercat sa ocupe aproape toate spatiile posibile: terestru, acvatic, selenar.

Au rezultat adevarate gradini ale raiului, in care imaginatia si-a gasit deplina libertate.Publicata in 1873, in "Convorbiri literare", poezia "Daca treci raul Selenei", apartine genului liric, fiind incadrata in specia pastel, avand ca tema, valentele poetice ale astrului selenar. Selena este denumirea antica a lunii si, ca zeita, pastreaza imaginea mitului Sfanta Luna. Grecii au preluat de la traci, o data cu miturile Sfantul Soare, Pamantul-Muma, Pan, muzele, fiindca cele noua zane, care-l insotesc pe Sfantul Soare din mitologia noastra, preluate de greci, au devenit cele noua muze. De aceea zeul Apolon pleca in Hiperboreea, situata undeva pe teritoriul tarii noastre.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.