Dacia Literara 1840

Trimis la data: 2010-04-13
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Margareta Ducea
Dimensiune: 11kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Inainte de 1840 nu existase o literatura ramana propriu-zisa, ci doar traduceri religioase si cronici. Contactul cu modelelor europene, ii face pe tinerii carturari sa incerce sa creeze o literatura, prin imitarea creatiilor straine.Dacia literara este o revista aparuta in 1840 in al carui prim numar, apare un articol inditulat "Introductiune" scris de Kogalniceanu, aceast articol devenind ulterior maniestul intregii perioade pasopiste. Alegerea denumirii revistei marcheaza marcheaza deschidearea acesteia fata de creatiile romanesti de pretutindeni (nu doar din Moldova, ci din toate principatele), sustinand unire culturala inaintea celei politice. Revista urma asadar sa devina "Un repertoriu general de literatura nationala... cu opere din orice parte a tarii numai sa fie bune ".
Articolul numit "Introductiune" aparut in primul numar al Daciei Literare din 1840, a reprezentat un manifest literar al perioadei pasoptiste in care Mihail Kogalniceanu se ridica se ridica impotriva avalansei de traduceri din epoca, afirmand ca sunt daunatoare intrucat "omoara in noi duhul national". Acesta ii sfatuieste pe tinerii scriitori sa creeze o literatura originala si pentru creerea acesteia, ofera o serie de surse de inspiratie posibile: ISTORIA, NATURA, FOLCLORUL, REALITATILE COTIDIENE.

Nu intamplator, aceste surse de inspiratie corespund cu doctrina romantismului si, de aceea, epoca pasoptista e cunoscuta drept ROMANTISMUL ROMANESC. De asemenea in articol Kogalniceanu adce in pim plan ideea CRITICII OBIECTIVE, el sustinand ca se va "critica cartea, iara nu persoana".

In epoca pasoptista a avut loc insa un fenomen de ardere a etapelor, elemente specifice mai multor curente literare coexistand chiar in aceeasi opera, ca exemplu Alexandru Lapusneanu de Costache Negrutii, sau in opera aceluiasi scriitor cum se intampla la Vasile Alecsandrii, care este clasic in pasteluri si romantic in nuvele si teatru.

La nuvela istorica "Alexandru Lapusneanu" apar atat elemente romantice (tema, traseul personajului, cadrul natural, elemetele de soc, jocul de rol), elemente reaiste reprezentate de complexitatea personajelor si de faptul ca autorul este omniscient si obiectiv, dar si elemente clasice date de organizarea nuvelei pe capitole si sobrietatea limbajului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.