Dacia Literara - Alexandru Lapusneanu de Costache Negruzzi

Trimis la data: 2022-01-07
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 9.17 / 10
Downloads: 0
Autor: racaru_ioana22
Dimensiune: 21kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Varianta propusa: Alexandru Lapusneanu
de Costache Negruzzi

Cuprins:
Epoca pasoptista
"Dacia Literara"
"Introductie"
Coordonatele fixate de Mihail Kogalniceanu
Nuvela istorica
Sursa de inspiratie autohtona
Creatie literara originala
Capitole
Incheiere
Epoca pasoptista:
Perioada cuprinsa intre anii 1830-1860, in care s-a desfasurat o intensa activitate culturala, este cunoscuta in literatura sub denumirea de epoca pasoptista. Pasoptismul are o deosebita contributie la dezvoltarea intregii societati romanesti, depinzand de un eveniment istoric marcant, anume Revolutia de la 1848.
Aceasta perioada are meritul de a implementa scrisul in limba romana, prin aparitia primelor reviste de raspandire a culturii romane: "Curierul romanesc" editata de Ion Heliade-Radulescu, "Albina romaneasca", aparuta sub indrumarea lui Gheorghe Asachi, "Gazeta de Transilvania", editata de George Baritiu.
Reprezentantii de seama ai acestei miscari culturale sunt: Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Alecu Russo, Mihail Kogalniceanu, in Moldova; Ion Heliade Radulescu, Grigore Alexandrescu, Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Dimitrie Bolintineanu, in Tara Romaneasca; Timotei Cipariu, George Baritiu, Andrei Muresanu, in Transilvania.
Principalul deziderat al miscarii este reprezentat de dorinta comuna a oamenilor de cultura de a dezvolta o literatura a tuturor romanilor, exprimata in limba nationala, aspirand in vederea realizarii unitatii culturale, care preceda unitatea nationala. Scrierile acestei epoci marcheaza inceputul manifestarii romantismului, intr-o maniera specifica, denumita preromantism, realizandu-se astfel o punte importanta catre universitate.
"Dacia Literara":
La 30 ianuarie 1840 apare, la Iasi, revista "Dacia Literara", sub indrumarea lui Mihail Kogalniceanu. Ea se doreste a fi o publicatie literar-artistica in scopul promovarii tinerelor talente si care sa impuna norme de departajare pentru creatiile literare existente. Prin intermediul acestei reviste, Mihail Kogalniceanu indreapta pe cai noi literatura romana, facilitand aparitia curentului national-popular, o forma particulara, autohtona a romantismului.
"Introductie":
Primul numar al revistei debuteaza cu articolul program intitulat "Introductie" semnat de Kogalniceanu. Autorul subliniaza, mai intai, aportul valoros la dezvoltarea culturii si literaturii, al ziarelor "Curierul romanesc" (Tara Romaneasca) si "Albina romaneasca" (Moldova) si al suplimentului "Foaie pentru minte, inima si literatura" (Transilvania), dar, spune el, "tustrele au mai mult sau mai putin o colora locala". Era deci necesara aparitia unei reviste care sa se indeletniceasca "numai cu literatura nationala [...] fie din orice parte a Daciei".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.