Dan - dionis personaj romantic

Trimis la data: 2007-12-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.32 / 10
Downloads: 1158
Autor: Constantin C.
Dimensiune: 6kb
Voturi: 148
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Eminescu este un povestitor fantastic , caruia i se impune nu observarea realitatii , ci recompunerea ei vizionara , grea de semnifiactii adanci . Nimeni inaintea lui Eminescu si nimeni dupa el n-a reusit mai bine in acea pictura fantastica a realitatii.
Titlul nuvelei are o structura subiectiva , punand in lumina pe Dionis ,personajul principal,iar apelativul „sarmanul” relevand conditia umila a protagonistului, din punct de vedere social,dar si spiritual deoarece nu reuseste sa se atinga planul absolutului. Dan-Dionis este un personaj exceptional care actioneaza in situatii neobisnuite pentru ca se afla in conflict cu sine si cu lumea.

Se poate preciza ca tema acestei nuvelei romantice dezbate soarta tragica a omului superior , a omului de geniu , intr-o societate fatarnica, ostila adevaratelor valori spirituale, societate de care este silit sa se detaseze , fie refugiindu-se in vis (concept ca expresiei a constiintei superioare ), fie inaltandu-se la nivelu rasului filozofic , care presupune ridicarea constiintei deasupra durerilor si amaraciunilor , ferindu-se astfel de umilinta falselor ironii.
Ascendenta neguroasa a lui Dionis este tipic romantica – nascut din dragostea fiicei unui preot batran cu un aristrocat saracit , care „se ratacise in clasele poporului de jos” , ca si conditiile lui de viata , dimpreuna cu umilitoarea lui profesiune de copist , care, in dorinta lui de a-si forma o cultura temeinica , manifesta o atractie deosebita pentru astrologie, pentru secretele metempsihozei , toate fiind de natura romantica.

Farmecul portretului lui Dionis emana o energie misterioasa :”Era frumos , d-o frumusete demonica .Asupra fetei sale palide, musculoase, expresive , se ridica o frunte senina si rece ca cugetarea unui filozof. Iar asupra fruntii se zburlea cu o genialitate salbatica parul sau negru-stralucit ce cadea pe niste umeri compacti si bine facuti. Ochii sai mari caprui ardeau ca un foc negru sub niste mari sprancene stufoase si imbinate, iar buzele strans lipite , vinete , erau de o asprime rara”. Toate liniile acestui tablou au o convergenta launtruca. Unirea lor reface un caracter si o pasiune. In prezenta portretului fizic se schiteaza si unele detalii vestimentare , care instituie tehnica romantica a portretizarii pe baza contrastului dintre esenta si aparenta :”surtuc uscat , ciubote uriase”, creaza iluzia de umilire (a individului).

In esenta insa Dionis este o personalitate situata sub semnul superlativului cunoasterii filosofice.
Sprijinit pe invatatura cartii lui Zoroastru , Dionis se reintrupeaza in chipul calugarului Dan si ajunge sa traiasca , temporal, in epoca domniei lui Alexandru cel Bun , iar spatial , in luna. Cel care ii imprumutase cartea veche cu invataturile lui Zoroastru este mesterul Ruben , acel batran evreu „de o antica frumusete”, care avea infatisarea „unui intelept din vechime”. Singura eroare care o va face Dionis e de a crede ca participarea inseamna totalitate, ca el e Dumnezeu .Calatoria lui in timp nu e o dovada a subiectivitatii perceptiei, ci o simpla inspectie ideala de-a lungul individului metafizic Zoroastru-Dan-Dionis. Caracterizarea facuta de Maria este mult mai restransa , ea il vede ca pe un simplu sarman , care locuieste in casa pustie de peste drum .

Pictorul vietii morale gaseste unul din mijloacele sale cele mai porivite in intrebuintarea pe care o da epitetului. Epitetele , metaforele, comparatiile , caracteristice tabloului descriptiv vrednice de orice antologie , fac din intreaga nuvela nu atat o proiectie epica plina de elemente fantastice , cat mai ales , una in care lirismul poetului revarsa de pretudindeni si invaluie totul pana ce , plangandu-si soarta si indulcindu-si disperarea cu vane iluzii si imagini dragi , Dionis se trezeste din visu-i demonic si castiga inima acelei Marii de peste drum .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.