Dan, capitan de plai de Vasile Alecsandri - Interpretare

Trimis la data: 2013-04-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 9.42 / 10
Downloads: 0
Autor: kirash99
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
TEMA: Poemul "Dan, capitan de plai", inclus in ciclul "Legende", evoca o pagina din istoria nationala prin figura legendara a lui Dan, fost ostean al lui Stefan cel Mare, apartinand unui timp eroic de profunda rezonanta, acela al secolului al XVI-lea, intr-o Moldova care trebuia sa infrunte noi navaliri tatare, dupa moartea marelui Stefan. El lupta alaturi de Ursan pentru alungarea din tara a tatarilor condusi de Ghirai.
Poemul are ca sursa de inspiratie un cantec popular, din care poetul alege un fragment ca motto al scrierii. Aceste versuri au darul de a evidentia insusirile deosebite ale eroului si destinul exemplar al acestuia: "Frunza verde de malai,/Cine merge sus la rai?/Merge Dan, soiman de plai,/C-a ucis el multi dusmani,/Un vizir si patru hani."In antiteza cu romanul plin de virtuti, apar dusmanii tarii, pedepsiti pentru faradelegile lor: "Cine merge gios in iad?/Merg tatarii lui Murad,/C-au ucis in zi de mai/Pe Dan, capitan de plai."

TITLUL: Titlul, o prima cheie de descifrare a textului, trimite la personajul principal, la numele si la statutul acestuia: Dan este "capitan de plai", deci vegheaza la hotarele tarii, alungandu-i pe dusmani. Prin rezonanta arhaica a constructiei, "capitan de plai", eroul este proiectat intr-o aura de legenda care invaluie epoca marelui Stefan. POEMUL EROIC: Poezia "Dan, capitan de plai" este un poem eroic, o naratiune in versuri cu o actiune mai ampla, alcatuita din mai multe episoade, la care participa unul sau mai multe personaje, insufletite de sentimente nobile si care savarsesc fapte marete.

Poemul cuprinde sapte parti cu o actiune lineara prezentata intr-o gradatie ascendenta, din momentul in care eroul afla despre navalirea tatarilor in tara si porneste la lupta alaturi de prietenul sau, Ursan, alaturi de care face minuni de vitejie, pana in momentul cand, ranit, este luat prizonier si moare in cortul hanului Ghirai, dupa ce-si revede pentru ultima oara pamantul stramosesc. Eroii, insufletiti de dragostea de tara, apara cu pretul vietii glia strabuna si apar intr-o puternica antiteza cu cotropitorii tarii.

STRUCTURA SI COMPOZITIE: Actiunea este structurata in sapte episoade urmarind momentele subiectului intr-o inlantuire dramatica, in care eroii sunt infatisati intr-o antiteza puternica, pe de o parte aparatorii pamantului romanesc, Dan si Ursan, si pe de alta parte, cotropitorii tatari,plini de cruzime, condusi de hanul Ghirai.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.