Dan,capitan de plai

Trimis la data: 2002-12-11
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 3
Nota: 7.53 / 10
Downloads: 10386
Autor: Cristi Paul
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1111
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dan, capitan de plai - Vor trece sute de ani,dar nici odată nu va răsuna numele lui Mihai copilul,Toma Alimoş,fără ca ecoul să vibreze:Alecsandri. Da!V.Alecsandri, capul poeziei româneşti este şi autorul acestei opere:Dan,căpitan de plai.Dan,capitan de plai
Dan,capitan de plai - Personalitatea glorioasă a lui V.Alecsandri a optat la crearea şi dezvoltarea a numeroase specii literare şi a publicat prima mare culegere de poezii populare româneşti:Poezii poporale.Balade (cîntece bătrîneşti) adunate şi îndreptate de…

V.Alecsandri în colaborare cu Alecu Russo au editat acest manual.În el sunt prezentate numeroase creaţii folclorice româneşti ,şi pe prima pagină a acestei cărţi este publicată Mioriţa,o baladă păstorească ,care este vîrful creaţiei populare.

Operele lui Alecsandri se pot împărţi în trei părţi:în prima parte intră pastelurile şi poeziile închinate florilor şi anotimpurilor (Legenda ciocîrliei, Legenda lăcrimioarei ,Concert în luncă ,Oaspeţii primăverii ,Zilele Babii etc);în aspect patriotic ,care prezintă lupta poporului român cu cotropitorii (Dumbrava Roşie; Dan,căpitan de plai ;Grui-Singer etc) şi însfîrşit a treia categorie prezintă operele orientale ,în care intră :Murad Gazi sultanul şi Becri Mustafa, Garda seraiului etc.Aceste opere cu aspect oriental ne transportă într-un tablou vioi al străzilor musulmane.

Opera "Dan,căpitan de plai" este o operă epică, ca specie poem eroic, în care se îmbibă istoria cu folclorul,realitatea cu fantasticul.Aici Dan întruchipează sentimentul de patriotizm ce zace de secole în inimele fiecărui român.Îl cunoaştem pe Alecsandri ca un fantastic autor a multor pastele , dar iată că în creaţile sale apare şi un poem cu caracter legendar.

Fiind un adevărat patriot a ştiut să ivedenţieze spiritul de patriotizm al poporului român prin personajele pozitive:Dan, un bătrîn luptător ce locuieşte departe în stînci ca şoimul singuratic;Ursan,om aspru pletos ca zbirul cu pieptul gros şi lat .

În acest poem Alecsandri propagandează spiritul de patriotizm ,şi ideea este că poporul român şi-a manifestat eroizmul în vremurile grele de subjugare cu scopul de a-şi obţine independenţa .Titlul acestei opere are un sens direct ,unde Dan este un căpitan al armatei române.

În text autorul foloseşte o mulţime de figuri de stil:
"Bătrînul Dan trăieşte ca şoimul singuratic"-o comparaţie prin care se ividenţiază singurătate personajului principal. "geroasa bătrîneţe"- epitet ,prin dînsul V.Alecsandri doreşte să ne spună cît de chinuitoare era viaţa lui Dan la bătrîneţe.

"verdea tinereţe"-metaforă în care poetul compară tinereţea personajului cu o luncă verde.
"Iar munţii,…,se-nclinau în depărtare"-personificare ,ea este folosită cu scopul de a ne impresiona şi de a ne descrie poziţia munţilor.
"O,lege-a nimicirei,o!lege nemiloasă!"-repetiţie,prin repetarea de 2 ori a sub. lege cu adj. "nimicirei" şi "nemiloasă" ne crează nouă tabloul deplin a cruzimii acestui fenomen.

"Îşi face-o cruce ,pleacă şi se coboară-n vale"-enumeraţie,ea a fost introdusă în context cu scopul de a se arăta pregătirea de luptă a eroului poeziei.

Acest poem este alcătuit din 7 părţi ,mărimea versului fiind de 18 silabe,rima este împerecheată şi în unele momente îmbrăţişată,iar ritmul este iambic.

Pe lîngă personagele pozitive în text sunt prezente şi negative,Ghirai.El îşi face aparenţa în ultimele două părţi.O săgeată îl loveşte mişeleşte pe Dan şi el cade la pămînt,iar Girai luîndul pe cal socotindul trofeu pleacă în cortul său ca un lup din codri ce a fost de cîini gonit.

"Şi-a cel rege al poeziei ,vecinic tînăr şi ferice,
Ce din frunză îţi doineşte ,ce cu fluierul îţi zice,
Ce cu Basmul povesteşte-veselul Alecsandri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.