Danila Prepeleac

Trimis la data: 2012-11-13
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 0
Autor: Petrut ana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Povestea "Danila Prepeleac" este basm cult. Basmul cult este o specie narativa ampla, cu numeroase personaje purtatoare ale unor valori simbolice, cu actiune implicand supranaturalul si supusa unor actiuni conventionale, care infatiseaza parcurgerea drumului maturizarii de catre erou. Conflictul dintre bine si rau se incheie prin victoria fortelor binelui; are autor cunoscut si respecta, in mare, schema narativa a basmului popular precum si functiAZile acestuia.
In primul rand, inceputul basmului ne introduce in atmosfera unui sat foarte vechi, intr-un timp nedefinit: "odata, intr-un sat". Precum in basmele populare, se intalnesc opozitii intre personaje: un frate bogat, altul sarac. Amandoi erau insurati: cel bogat avea o nevasta "pestrita la mate si zgarcita", iar cel sarac o sotie "muncitoare si buna la inima", astfel se exclude calatoria pentru cautarea sufletului pereche, ca ,de altfel, si finalul maret, nunta!

Din vechime se zice ca saraciei ii corespunde omenia, dar uneori si ghinionul : "de multe ori fugea el de noroc si norocul de dansul"; iar bogatiei neomenia, dupa cum spune si proverbul "Lenea face pe bogat a i se uri si pe sarac in nevoi a se tari." Drumul parcurs de Danila Prepeleac nu este cel specific eroului din popor sau un drum spre taramul celalalt , ci este unul de initiere, in care isi experimenteaza prostia pentru a-i cunoaste consecintele.

In al doilea rand, probele prin care trece protagonistul sunt destinate ca si pentru eroul popular, sa dovedeasca insusirile acestuia, aici, acestea fiind istetimea si sireteniea. Danila reusind sa le depaseasca de fiecare data, fara vreo putere fizica sau supranaturala si fara interventia altor fiinte supranaturale. Dracii sunt singurele personaje care tin de cadrul fabulosului. Acestia reprezentand forta cu care se confrunta Danila, insa reperezentarea lor este una realizata cu ajutorul insusirilor omenesti (modul de a rationa, gesturile si limbajul acestora).

Chiar daca au puteri supranaturale, ei sunt niste fiinte fricoase si lase. Mai presus de toate Danila, cu "ajutorul" dracilor isi transforma prostia in istetime, care si-o dovedeste il lupta cu ei.
La fel ca in basmul popular, exista si in Danila Prepeleac cifra simbolica : trei sau multiplu de trei: trei plecari in padure, sase probe, inconjurarea de trei ori a iazului. Este indirect ajutat de iepure, urs si copiii sai; indirect deoarece decizia de a interveni in ajutorarea eroului nu le apartine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.