Danila Prepeleac de Ion Creanga - rezumat

Trimis la data: 2006-06-05
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.71 / 10
Downloads: 16209
Autor: Paula Borcea
Dimensiune: 6kb
Voturi: 982
Tipul fisierelor: rtf
Acorda si tu o nota acestui referat:
În această operă literară autorul Ion Creangă ne prezintă povestea lui Dănilă Prepeleac. Într-un sat locuiau doi fraţi ,amândoi însuraţi.Cel mare era harnic şi grijuliu însă cel mic era sărac şi avea o mulţime de copii.Fratele mai mic avea o soţie bună la suflet,iar cel mare avea o soţie zgârcită şi nu avea copii. Cel mic avea o pereche de boi buni la muncă,dar nu avea car aşa că insista mereu la fratele său să-i mai lase carul. Soţia celui mare încerca să-l convingă să nu îi mai dea carul fratelui său deoarece îl va strica.Într-o zi ,convins de soţia sa îi spuse fratelui său mai mic,să îşi vândă boii şi să-şi cumpere alţii mai mici,iar din banii rămaşi să-şi cumpere un car.
Soţia celui mare încerca să-l convingă să nu îi mai dea carul fratelui său deoarece îl va strica.Într-o zi ,convins de soţia sa îi spuse fratelui său mai mic,să îşi vândă boii şi să-şi cumpere alţii mai mici,iar din banii rămaşi să-şi cumpere un car.Aşa a şi făcut.

Îşi ia boii de frânghie înspre iarmaroc.Pe drum,Dănilă Prepeleac,că aşa i se spunea în tot satul,se întâlneşte cu un om care venea din târg cu un car nou.El îi propune să facă schimbul,să-i de-a boii şi să ia carul care mergea la vale singur.Cei doi fac schimbul.Omul cu boii pleacă spre casă iar Dănilă rămâne în drum deoarece carul nu mergea şi la deal.

Deodată vede un alt om care se ducea iute spre târg pentru a vinde o capră.Aceştia fac schimbul mai greu deoarece acesta spune că,capra lui e bună de lapte.Dănilă pleacă mai departe în urma schimbului făcut.Capra se dă greu la drum trăgând în dreapta şi-n stânga şi-napoi chinuindu-l pe Dănilă Prepeleac,dar chinul nu i- fost lung că apare un om pe drum cu o gâscă în braţe de la târg.Ei îşi dau bineţe şi Dănilă îi propune să facă schimbul.Omul cu gâsca îşi laudă marfa că este gâscan,nu gâscă.După negocieri Prepeleac mărită capra,îşi i-a gâscanul şi pleacă înspre târg.

Ajuns în târg gâscanul începe a găgăi iar Prepeleac de gălăgie spune că îl însoară.Aşa a şi făcut.La dat în schimbul unei pungi cu baiere pe care şi-a pus-o în gât şi îşi zice''Dintr-o pereche de boi am rămas c-o pungă goală,măi,măi,măi,măi''.

După ce zăboveşte prin târg se întoarce acasă,poveşteşte fratelui său cum dintr-o pereche de boi s-a ales cu o pungă a pustiu.Fratele său i-a zis că este un mare nătărău.Dănilă gândindu-se la cei de acasă insistă la fratele său să-i mai dea boii şi carul pentru a aduce lemne din pădure.Fratele său îl avertizează că este pentru ultima oară.

În pădure acesta chiteşte un copac mare pe care îl taie,îl doboară în car şi peste boi pe care i-a omorât.Văzând prostia pe care a făcut-o îşi face un plan să împrumute şi iapa fratelui, să fugă în lume,să uite de nevastă şi copii.În buimăceala lui prin pădure a dat peste un eleşteu unde a văzut nişte lişiţe,lişiţe după care a aruncat cu toporul.

Toporul s-a dus la fund.Ajuns la fratele lui cârpeşte o minciună precum în pădure a ploat,este mâzcă,gheaţă şi va trebuie să mâne boii călare.Fratele său plictisit de el îi dă şi iapa cu care Dănilă fuge imediat până la eleşteu şi îşi zice că acolo înalţă o mănăstire cum i-a spus fratele său că era bun de călugăr.Face o cruce din lemn,o înfige în pământ şi apoi caută lemn pentru construcţie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.