Dante Alighieri

Trimis la data: 2014-03-06
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Zav Day
Dimensiune: 39kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In sudul Frantei, mai ales la curtea contilor de Touluse, s-a dezvoltat o poezie pe care italieni, confundand pe toti francezii din sud cu provensalii, au numit-o provensala.
Poezia provensala s-a raspandit in toata Europa: in Italia, la curtea lui Frederic al II-lea, in Castilia, pe timpul lui Alfons cel Invatat, si in Germania, unde s-a numit Minnesang.
Esenta acestei poezii, cantata de trubaduri pe la curtile nobililor, e exaltarea pana la divinizare a femeii si iubirii. Ea si-a gasit expresia cea mai inalta in Divina Comedie a lui Dante si in Rimele lui Petrarca.
Pana in secolul al XIV-lea, Franta exercitase asupra Europei o necontestata hegemonie literara si artistica. Odata cu aparitia lui Dante, Italia ia directia miscarii literare si artistice, care prin poetii, artistii si umanistii ei, asigura triumful decisiv al spiritului modern, caracterizat prin libertatea de cercetare, prin spiritul istoric si critic si prin metoda experimentala. Literatura italiana s-a format la scoala poeziei provensale.

La sfarsitul secolului al XIII-lea se constituie la Bologna si Florenta, in jurul lui Guinzelli, Cavalcanti si Gino da Pistoia, o noua scoala poetica, il dolce stil nuovo, in care traditia porvensala se combina cu poeyia populara. La aceasta scoala au invatat Dante si Petrarca arta de a spiritualiza iubirea, de a o transforma intr-o teorie poetica subtila si de a cauta inspiratia nu in modele strain, ci in propriul lor suflet.

Intemeietorul poeziei italiene, Dante Alighieri(1265-1321) e "totodata ultimul poet al evului mediu si cel dintai poet al erei moderne". Operele lui au anuntat in acelasi timp, scrie Engels, "sfarsitul evului mediu, feudal, si zorile erei moderne capitaliste. Prin entuziasmul sa religios si prin intreaga sa conceptie despre lume, Dante apartinecivilizatiei medievale. Sonetele sicanzonele, care formeaza substanta primei lui carti, Vita Nuova, sunt o apoteoza, de cea mai autentica traditie provensala, a femeii iubite, care devine un simbol de perfectiunesi un exemplu al tuturor virtutilor.

Medieval a fost Dante si prin conceptiile sale politice. Partizan convins al suprematiei imperiale, el socotea monarhia Capetingilor ca o uzurpare a drepturilor conferite de Dumnezeu imparatilor, iar in republicile italiene nu vedea decat niste cuiburi de rebeli. Idealul lui era monarhia universala a Ottonilorsi a Hohenstaufilor.
Dante se aruncase cu pasiune in luptele politice care sfasiauFlorentasi surghiunit in 1302, isi pusese toata nadejdea de reintoarcere in expeditia lui Enric al VII-lea de Luxemburg, "demnul urmas al cezarilor", care venise sa-si afirme drepturile asupra Italiei(1311).

Sfarsitul lamentabil al expeditiei i-a spulberat toate nadejdile. In 1321, a murit in exil, dupa ce a ratacit douazecide ani pe la curtile seniorilor din nordul Italiei. Experienta, care i-a aratat "cat de sarata-i painea altuia si cat e de greu sa urci si sa cobori pe scari straine", i-a inspirat cele mai puternice accente din Infern.
Sub conducerea lui Virgiliu, considerat in evul mediu ca profet, Dante strabate infernul, unde osanditii de veci isiispasesc pacatele, si urca muntele purgatoriul unde, prin purificari dureroase, sufletele celor pocaiti ajung treptat la starea de nevinovatie a primilor oameni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.