Darurile materiale

Trimis la data: 2015-06-08
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_H
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Darul normal reprezinta o categorie speciala de donatie pentru validitatea careia se cer doua elemente :
a)acordul de vointa pentru a transfera si dobandi un drept cu titlu gratuit
b)traditiunea , predarea efectiva si reala (notariala ) a bunului daruit . Sunt ctr. reale.
Ea inlocuieste (dupa unii autori) forma solemna prevazuta de lege pentru donatii si de natura a atrage atentia donatorului asupra gravitatii contractului pe care il incheie .
Darul manual deroga de la regulile de forma ale donatiilor , insa este supus acelorasi reguli de fond ca si celelalte donatii , inclusive principiul irevocabilitatii . Darul manual poate fi insotit si de clause accesorii ; sarcini ori conditii , scutiri de raport etc .
2 Reprezentarea in cazul darului manual
Darurile manual facute persoanelor care au capacitatea de a primi donatie , insa nu au exercitiul acestui drept , sunt valabile prin traditiunea bunurilor facute reprezentantilor lor legali , respective cu incuviintarea ocrotitorilor, iar daca contin si elemente overos cu autorizatia autoritatii tutelare.

Predarea- primirea se pot face si printr-un reprezentant conventional , mandatar posesiunea se poate transmite sau dobandi si prin intermediul altuia .
3 Obiectul darului manual
Numai bunurile mobile corporale susceptibile de traditiune pot forma obiectul darurilor manual .
Nici imobilele , nici mobilele incorporale (drepturi de creanta, drepturi de creatie intelectuala , fond de comert, etc.) nu pot forma obiectul unui dar manual , pentru ca nu sunt susceptibile de a fi transferate si dobandite printr-o pudare si primire efectiva .

Fac exceptie titlurile la purtator -asimilate mobilelor corporale - si biletele de banca - transmiterea acestora are loc de la mana la mana .Nu pot forma obiectul darurilor manual nici bunurile viitoare , deoarece predarea presupune detinerea naturala a bunului , existenta lui actuala .4 Notiunea de "traditiune" . Traditiunea reala este un element essential al darului manual , iar nu un mod de executare a contractului . Darul manual se poate realize numai prin traditiune.

Instanta suprema a precizat ca prin "traditiunea" bunului nu trebuie sa se inteleaga neaparat o deplasare fizica a bunului , care ar fi preluarea din mana donatorului , efectele sale juridice putand fi realizate si printr-o traditiune implicita , de ex. Atunci cand donatorul ar inmana donatorului cheile unei casede ori a unui deposit in care se afla lucrul sau cheile de contact ale autoturismului . Daruirea autovehiculului nu se paote realize prin predarea numai a cartii de identitate a vehiculului , nefiind un titlu reprezentativ al bunului .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.