Data intrarii in vigoare a legii

Trimis la data: 2012-10-16 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
"Legea se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la data publicarii sau la data prevazuta in textul ei".Intrebarea care poate fi pusa, este: Textul constitutiei se refera doar la lege in sens strict, sau si in sens larg ? Actele normative, ale organelor de stat, subordonate legii, tot dupa trei zile intra in vigoare ?

Stricto sensu, legea desemneaza actul normativ al puterii legislative care reglementeaza cele mai importante raporturi sociale, se elaboreaza dupa o procedura specifica si are forta juridica superioara fata de toate celelalte acte normative care se intemeiaza pe ea. Asadar, celelate acte normative se intemeiaza in baza legii.

Atunci, daca legea, intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, rezulta ca si actele normative subordonate legii ar trebui sa intre in vigoare tot dupa trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial.Insa, in mod normal, trebuie sa existe si exceptii de la regula de baza, ca tot suntem in domeniul legii. Astfel ca vom trata fiecare act normativ subordonat legii, care poate fi emis de catre autoritatile statului.

1.Decretele prezidentiale
Presedintele, poate emite decrete prezidentiale cu caracter normativ. Asemenea acte pot fi emise cu ocazia declararii mobilizarii, a instituirii starii de urgenta, declararii razboiului.Se poate constata cu usurinta ca aceste acte normative au un caracter de urgenta. Astfel, ar fi absurd daca ar trebui sa se astepte trei zile pentru ca autoritatile sa aiba un cadru legal sa aplice masurile impuse de instituirea starii de urgenta. De asemenea, in cazul declararii razboiului, asteptarea ca termenul de trei zile sa se implineasca, poate duce la consecinte dintre cele mai grave.

Exista si situatii exceptionale, in care, presedintele aflandu-se in strainatate, poate declara una din situatiile de mai sus, si fara contrasemnatura prim ministrului, stiindu-se ca asemenea acte trebuie contrasemnate de catre acesta. Contrasemnarea se va face la intoarcerea in tara acestuia, sau se poate si invers, primul ministru sa nu fie in tara. Aceste situatii sunt insa exceptionale, si apar doar in cazul unor foarte mari urgente.Concluzionand, reiese ca decretele prezidentiale pentru situatii care necesita urgenta, sunt exceptate de la prevederea constitutionala a art. nr. 78, cu privire la intrarea in vigoare dupa trei zile de la publicare.

2. Hotararile si ordonantele guvernului
Guvernul, precum se stie, emite hotarari cu caracter normativ, care sunt intemeiate pe Constitutie si legi cuprinzand masuri de organizare a executarii acestora din urma, fiind adoptate in cele mai diverse domenii cum ar fi, de exemplu, organizarea administrativa centrala si locala, modul de infaptuire a unei activitati economice si financiare, reglementarea unor contraventii, etc.

S-ar putea spune ca acestea nu au un caracter chiar asa urgent. Insa, sa consideram o presupunere ipotetica: parlamentul adopta o lege care necesita emiterea unui regulament de aplicare din partea guvernului. Se asteapta trei zile ca legea sa intre in vigoare, apoi inca trei zile ca sa intre in vigoare regulamentul de aplicare. Rezulta ca dureaza 6 zile pana ca legea sa poata fi aplicata. De aceea consideram hotararile guvernului ca fiind acte normative care nu se inscriu in prevederea art. 78 din Constitutie.

In baza unei imputerniciri exprese si pentru o durata limitata de timp, in baza unei legi de abilitare data de parlament, guvernul poate emite ordonante in domenii rezervate legii care vor trebui ulterior supuse parlamentului spre ratificare. Ordonantele guvernului au aceeasi putere juridica ca si legea emisa de parlament.

In art. 115 alin. 5 din Constitutia Romaniei se precizeaza ca:
"Ordonanta de urgenta intra in vigoare numai dupa depunerea sa spre dezbatere in procedura de urgenta la Camera competenta sa fie sesizata si dupa publicarea ei in Monitorul Oficial al Romaniei".
Din interpretarea textului constitutional reiese ca daca sunt respectate cumulativ cele doua conditii de mai sus, ordonanta de urgenta intra in vigoare.

3.Ordinele si instructiunile ministrilor
Ordinele cu caracter normativ si instructiunile ministrilor si ale celorlalti conducatori ai organelor centrale de specialitate ale administratiei de stat, Banca Nationala, Academia Romana, Comisia Nationala pentru Statistica, etc, constituie ca si hotararile guvernului, exceptii de la art. 78 din Constitutie.De exemplu, daca Banca Nationala hotaraste sa achizitioneze o mare suma valutara, actul oficial prin care se va face achizitia va avea o aplicare imediata, de dupa semnarea lui.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.