Daunatorii vitei de vie si combaterea lor

Trimis la data: 2007-02-22 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 2578
Autor: Iulian boncea Dimensiune: 105kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Răspândire. Filoxera este originară din America de Nord (reguine Alegani), unde şi astăzi trăieşte pe numeroase specii de viţă sălbatică. în Europa, filoxera a fost semnalată pentru prima dată în anul 1863, în serele din jurul Londrei (Anglia) şi în Franţa (Pujault şi Bordeaux). Treptat filoxera s-a răspândit şi în alte ţări din Europa. în România filoxera a fost observată în anul 1884, în podgoria Dealul Mare, de unde s-a răspândit în toate podgoriile.

Descriere:Filoxera prezintă 4 forme şi anume:
1. -forma galicolă;
2. -forma radicicolă;
3. -forma sexupară;
4. -forma sexuată.

Forma galicolă are două tipuri:
a.) fundafrixul are corpul piriform, de 1,5-2,0 mm lungime, de culoare brună, uşor bombat dorsal şi cu abdomenul subţiat posterior.(Fig. 88).

b) fundatrigenele au corpul globulos, de 1,5-1,8 mm lungime şi 1,0-1,2 mm l.iiiine, de culoare galbenă-portocalie. Abdomenul este îngustat posterior. Rostrul Bite lung iar antenele sunt formate din 3 articole, dintre care ultimul este cel mai dezvoltat.
Forma radicicolă are corpul oval, de 0,8-1,0 mm lungime, de culoare Variabilă, după anotimp: vara galben-roşcat, iar iarna castaniu-închis. Pe partea dorsală se găsesc 70 de tuberculi mici, dispuşi în rânduri simetrice.

Forma sexupară are corpul alungit, de 1,0-1,3 mm lungime, de culoare gilbenâ-portocalie, în afară de mezotorace care este brun-închis. Este singura forma cu aripi, care sunt mai lungi decât corpul. în afară de ochii compuşi, mai are si 3 ocoli.

Forma sexuată (femele şi masculi) au corpul alungit, de culoare galbenă, lipsita de aripi şi aparat bucal. Femela are corpul de 0,45-0,50 mm lungime, iar masculul de 0.21-0.30mm. Oul de iarna este eliptic, având chorionul gros, reticulat, de culoare galbenă la depunere iar mai tarziu devine brun-deschis. Lungimea oului este de 0,27-0,38 mm. Oul de vara este elepitic,galben,de 0.18-0.22 mm lungime.

Filoxera prezintă două cicluri bine distincte:
a.) un ciclu complet pe viţele americane (Vitis riparia, Vitis rupestris etc.) sau pe hibrizi, prezentând cele 4 forme morfologice: galicolă, radicolă, sexupară şi sexuată. In acest caz iernează ca ou de rezistenţă depus pe părţile aeriene ale viţei şi ca larve pe părţile subterane ale viţei de vie.

b.)un ciclu incomplet pe viţele europene (Vitis vinifera) fiind reprezentată în principal prin foma radicicolă, care se dezvoltă pe părţile subterane ale viţei de vie (rădăcini, radicele) şi mai puţin prin forma galicolă, care nu prezintă importanţă
economică.

Plante atacate şi mod de dăunare. Filoxera este un dăunător specific genului Vitis, trăind pe diferite specii sălbatice şi cultivate: Vitis riparia, Vitis rotundifolia, Vitis califoraica etc. Toate aceste specii nu sunt atacate în aceeaşi măsură. Millardet emite ideea că rezistenţa la atacul filoxerei este o însuşire ereditară a unor specii şi soiuri de viţă-de-vie; singura specie imună la filoxeră este Vitis rotundifolia.

Viala şi Ravaz au stabilit o scară în 20 puncte, notând cu zero Vitis vinifera (cea mai sensibilă) şi cu 20 pe Vitis rotundifolia (imună).
Cel mai periculos este atacul de pe rădăcini produs de forma radicicolă care înţeapă şi suge seva din ţesuturi. In locurile atacate, ţesuturile se deformează şi se hipertrofiază apărând umflături denumite „nodozităţi" şi „tuberozităţi". Nodozităţile apar pe rădăcinile subţiri (radicele) şi au o formă caracteristică de cioc, iar tuberozităţile apar pe rădăcinile mai groase, având 4-10 mm lungime şi 1-3 mm grosime.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.