De ce doresc sa devin profesor

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 540
Autor: Ionela Voican
Dimensiune: 12kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Iata o intrebare ce asteapta raspuns. Acesta nu poate fi la acest moment decat retoric dar cu semnificatii justificative ce ma privesc in mod direct. Foarte bine ca se intampla asa pentru ca ajung la punctul de unde trebuie inceput: cine sunt?Plec de la aceasta intrebare pentru ca am impresia adeseori ca meseria de dascal nu-mi este straina total. Nu acum am auzit de ea pentru prima data, ba mai mult, simt ca intreaga viata am facut-o, insa intr-un alt mod si in cadrul unor alte relatii educationale → cele militare.
In exercitiul profesiei de ofiter am fost agent al unui sistem educational, in calitate de informator si modelator al celorlati agenti → cadre militare, civili, militari in termen.De ce optez sa devin acum profesor? Cred ca raspunsul este simplu avand in vedere ca il adresez propriei persoane, si deci, poate fi si foarte sincer:
- daca tin cont de varsta sunt nevoit sa recunosc faptul ca, acum, schimbarile radicale in formatia mea personala si socio-profesionala s-ar realiza cu mari dificultati in contextul altor ocupatii sociale;

- am dobandit o experienta substantiala intr-un sistem si am participat, efectiv, la situatii care se pot optimiza si adapta la specificul scolii;
- ma simt in forma, am ce invata, forma si modela la propria-mi persoana si voi avea, implicit, ce transmite elevilor.

Oare nu sunt prea marcat de canoanele formatiei de militar, mai putin permisiv si adaptat deschiderilor? Pentru ca de profesor, de educator depind intr-o masura hotaratoare rezultatele sistemului educational (reusita scolara).Cred ca-mi fac prea multe griji, dar stiu din ce motiv sunt asa.

Sunt militar prin educatie, comportament, iar criteriile de baza in spiritul carora am fost format, au fost respectul pentru valorile comune, onestitatea, corectitudinea, grija pentru pregatirea proprie si a subordonatilor. Nu o sa mai am subordonati ... care erau ascultatori, care executau, fara a solicita prea multe detalii, ordinele ce le transmiteam, ci o sa raspund de formarea unor copii, pe care societatea viitoare ii doreste cetateni - valori care sa-i pecetluiasca evolutia.

Fiecare dintre elevii mei vor deveni niste valori, intrucat acestea reprezinta ingredientul de baza al propasirii unei comunitati. Acest aspect ma motiveaza si trebuie sa conduca la realizarea mea profesionala, la capacitarea mea cu calitati de pedagog, transmitator de informatii si formator de personalitati.

Profesia didactica are nevoie de indrazneala, de incredere intr-un viitor mai bun pentru elevi, de cautare permanenta a noului, de ancorare in realitate, de originalitate in exercitarea ei, de inovatie si descoperire. Personal o consider o profesie foarte grea, plina de dificultati, cu mare incarcatura de responsabilitati, dar si cu satisfactii depline atunci cand "iti iese" bine.

Argumentul forte, vis-a-vis de cautarea propriei utilitati intr-un asemenea demers este ca trebuie facuta prin acumulari de cunostinte si deprinderi dar si de atitudini care sa te impuna, sa-ti fie recunoscut locul si rolul, sa fii dorit in egala masura de elevi, de parinti si de colectivul profesoral in care esti angrenat. Si aceasta nu oriunde si aiurea, ci la tine in tara, acolo unde ai urmat si tu sistemul educational, la randu-ti.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.