De ce trebuia asasinat Eminescu

Trimis la data: 2010-11-24
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.71 / 10
Downloads: 0
Autor: Miruna Ionica
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Urmaream acum vreo cativa ani de zile o emisiune de televiziune, in care mai multi tineri cu talent literar, adunati in jurul lui Nicolae Manolescu, spuneau ca s-au saturat de Eminescu. In ce sens? In toate sensurile. Pentru cei mai in varsta din familia mea, emisiunea aparea ca o blasfemie, ca o nebunie. Pentru mine insa, nu. Stiam ca era vorba despre o actiune premeditata a lui Manolescu si a altor elite romanesti de a termina odata cu Eminescu. Munca a inceput cu mult timp inainte, atunci cand s-a fabricat mitul nebuniei lui Eminescu si a continuat si in perioada contemporana cu incercarile de denigrare si de scoatere a sa din inima si memoria romanilor, de catre un popor aciuat pe aceste meleaguri, evreii, a caror scopuri si metode de lucru au fost infierate de marele roman, Mihai Eminescu.
Nu a fost surprinzator pentru mine, atunci cand, la intrebarea realizatorului emisiunii tv, ce cunosc acesti tineri despre activitatea culturala, politico-sociala si istorica a lui Eminescu, tinerii au vorbit tot timpul despre poezia (care, chipurile, nu era prea valoroasa) si despre mondenitatile lui. De restul activitatii nu stiau mai nimic. Inainte de a ma grabi sa-i discreditez, m-am gandit la modul cum este predat Eminescu in scoala. "Poetul nepereche", "Cel mai mare poet", "Personalitatea completa a culturii romanesti" etc.

Daca adaugam la zecile de epitete pe care le rosteste la ora un profesor si interminabilele comentarii pe care bietul elev trebuie sa le inghita cu toptanul fara prea multe intrebari, avem o imagine a modului defectuos in care va fi perceput Eminescu de copii.Nici un profesor nu mi-a argumentat vreodata de ce Eminescu este un poet atat de mare. Nici unul nu mi-a spus ca jurnalistul Eminescu era cel putin la fel de profund ca poetul Eminescu.

Poate nici ei nu stiau aceste lucruri. Dar cei care fac manualele de asa natura stiu exact care este adevarul si actioneaza in consecinta. Dar membrii Academiei Romane stiu si mai bine ce inseamna sa scoti tone de carti despre poezia lui Eminescu, evitand pe cat se poate de dibaci texte la fel de importante in care se pune degetul pe rana societatii romanesti si se dau solutii de vindecare. Modul defectuos sau intentionat defectuos in care se preda Eminescu echivaleaza cu un atentat asupra culturii si istoriei romanesti.

Atentat, care este tot mai minutios elaborat in laboratoare obscure si a carui fata incepem sa o intrezarim in manualele alternative pe care le cunoastem cu totii. Nu vorbim aici despre prezentarea lui Eminescu numai in scoala primara, gimnaziu sau liceu, ci si in universitati. Otrava imprastiata ajunge cu mare usurinta in toate revistele literare si culturale. Marii oameni de cultura cad in capcana acestor denigrari marsave.

Eminescu trebuie prezentat copiilor in cu totul alt mod. Nu de poetul genial are atata nevoie copilul cat mai ales de luptatorul neostenit pentru neam si tara. M-as bucura ca in loc de recitarile papagalicesti ale poeziilor lui Eminescu, lumea sa reproduca tot mai mult textele sale politice, sa ia aminte la lupta si la jertfa sa.

Prezenta ziaristului si omului politic Mihai Eminescu in climatul socio-politic al anilor 1880 incomoda teribil cercurile politice romanesti supuse masoneriei si evreilor. Eliminarea lui Eminescu era iminenta.
Ne aflam in apropierea semnarii unor tratate politice mult negociate de statul roman, care pur si simplu nu mai avea loc pentru un Mihai Eminescu. Distrugerea sa nu se putea infaptui insa printr-un procedeu rapid si direct. Fabricarea nebuniei sale reprezenta singura optiune intrucat se putea invoca ori de cate ori ar fi venit vorba de scrierile marelui ziarist. Eminescu era nebun asa ca nimic din ceea ce a scris nu trebuie luat in considerare.

Procesul de asasinare fizica si morala a lui Mihai Eminescu explodeaza in ziua de 28 iunie 1883. Ziarul Romanul care se afla in polemica cu Eminescu scrie pe 1 iulie: "Aflam cu sincera parere de rau ca d. Mihai Eminescu, redactor la ziarul Timpul, tanar plin de talent si inzestrat cu un deosebit geniu poetic, a cazut greu bolnav. Speram ca boala sa nu va fi de cat trecatoare si ca in curand vom putea anunta deplina sa insanatosire".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.