De la aparitia eticii la etica turismului

Trimis la data: 2013-04-26
Materia: Turism
Nivel: Liceu
Pagini: 38
Nota: 7.70 / 10
Downloads: 0
Autor: ref20teme100
Dimensiune: 58kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Daca se dau coordonatele unei conduite vis-a-vis de persoane, situatii, relatii si lumea inconjuratoare ce l-ar face pe om sa transceanda peste puterile lui limitate si meschine in viata, atunci se nasc nemijlocit intrebarile echivalente: ce este valoros in viata si mai ales in lume? Ce merita sa fie conceput, facut si luat in seama, ca sa fii om in intregul sens al cuvantului? De ce totusi ne lipseste simtul, organul prin care ar trebui sa-l construim, sa-l cizelam si sa-l crestem in noi pe acest om adevarat?
1.1.1 Conceptul de etica
Traditia gandirii contemporane plaseaza filozofia la pragul limita al activitatii sale prin trei intrebari actuale: ce putem sti, ce este necesar (trebuie) sa facem, la ce ne este ingaduit sa speram? A doua dintre ele este intrebarea etica fundamentala. In principiu, aceasta este acea forma a modului omenesc de a se intreba, care confera eticii caracterul de filosofie "practica"; o forma de a se intreba ce vrea mai mult decat o pura perceptie cognitiva a realitatii, si vrea intr-o masura si mai mica a privi incotro isi indreapta perspectiva si nazuinta umana asteptarile.

Etica este o filosofie practica a realitatii, a datului activ sau inactiv, a lucrurilor iminente aflate in vizorul ratiunii, o aplicatie practica a unui ansamblu de legi morale.Etica se dezvolta si se modeleaza sub influenta fluxului vietii cotidiene, si intr-o masura si mai mare din problemele vietii la care este solicitata sa lanseze conduita felului in care gandim pro sau contra, ne indeamna la decizie si actiune, inainte de necesitatea deciziei nestipuland nici o responsabilitate; etica nu ne spune, asa cum o fac stiintele juridice sau teologia practica, felul in care sa ne decidem, ce trebuie sa facem concret si care sunt consecintele pe care trebuie sau am vrea sa le suportam.

Etica este disciplina teoretica ce are ca obiect de studiu morala. Cei care au imtemeiat aceasta "stiinta" au fost Confucius, Socrate, Platon si Aristotel.La origine cuvantul "etica" provine din greaca veche, de la "ethicos", un termen polisemantic:ethicos (adj.) 1. care se refera la caracter, reprezentativ, caracteristic, individual, (in special) plin de insemnatate; 2. politicos, cuviincios; (adv.) in mod pasnic, in mod cuviincios.

"Ethicos logos" este un termen folosit cand se face referire la partea practica a filosofiei. "Ethike" reprezinta un termen insemnand partea practica a filosofiei. Ca titlu, ethike insemna stiinta comportarii cuviincioase si modelarea de caractere.Din greaca, adjectivul "ethicos" patrunde in limba latina sub forma de ethica, -ae si ethice, -es (s. fem.) etica, filosofie morala, iar din latina il regasim in franceza (ethique), de unde va intra si in limba romana:
etic, -a, etici, -ce 1. (adj.) privitor la morala, bazat pe morala; 2. (s. fem) stiinta care se ocupa cu morala, teoria filosofica a moralei; 3. (s. fem) totalitatea normelor de conduita morala.

Cu privire la concurenta, firmele trebuie sa decida cat de departe pot merge in incercarea de a castiga clientii competitorilor lor. Acordarea de mita este o solutie acceptabila? Pot firmele sa foloseasca detectivi particulari pentru a afla care sunt planurile celorlalte companii? Pot scoate de pe piata o alta firma prin scaderea propriilor preturi atat de mult pentru o perioada de timp, astfel incat cealalta firma sa-si piarda toti clientii?

Firmele trebuie sa se gandeasca la angajatii lor. Sunt interesate doar de reducerea costurilor la minim? "The Body Shop" are o politica foarte dezvoltata privitoare la proprii angajati si la angajatii firmelor asociate in fransiza cu "The Body Shop", care au propriile lor magazine in lumea intreaga. Firma se dedica instruirii personalului si acordarii de oportunitati angajatilor pentru a lucra in scop comunitar chiar in timpul serviciului.

Toate firmele au o influenta, mai mica sau mai mare, asupra mediului inconjurator. Unele, cum ar fi cele care exploateaza mine de carbune sau cele care distrug deseuri, pot avea o influenta nociva asupra mediului inconjurator. Firmele trebuie sa decida daca vor continua sa produca in ciuda acestui lucru. "The Body Shop" face o politica din reciclarea materialelor ori de cate ori acest lucru este posibil. Ofera un serviciu de reumplere in ceea ce priveste produsele sale lichide, astfel incat sticlele sa nu fie inutil aruncate, ci sa fie returnate la magazin pentru reciclare.

Multe firme au prea putin sau nimic de-a face cu comunitatea locala in mijlocul careia isi desfasoara activitatea, in afara faptului ca asigura locuri de munca pentru unii membri ai comunitatii si, eventual, comercializeaza produse in zona respectiva. La nivelul unor firme se apreciaza, totusi, ca ar trebui facut mai mult in acest sens. "The Body Shop", de exemplu, se implica in proiectele comunitare de la nivel local. Se implica in educatie prin oferirea de posibilitati pentru elevi de a lucra in cadrul unor programe pentru a dobandi experienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.