De la istoria sovietica la istoria integrata

Trimis la data: 2006-11-27
Materia: Istorie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 20
Autor: Damian Ludmila
Dimensiune: 25kb
Voturi: 298
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De la istoria sovietica la istoria integrata - La sfarşitul lunii ianuarie 2005, preşedintele Traian Băsescu a făcut o vizită la Chişinău. Semnalele trimise prin acest gest sunt importante şi marchează o schimbare radicală in istoria relaţiilor dintre „cele două state romaneşti” după prăbuşirea comunismului. De la istoria sovietica la istoria integrata
De la istoria sovietica la istoria integrata - Totuşi, gestul amical al preşedintelui Romaniei nu trebuie să oculteze o istorie a inamiciţiei care are deja un dosar consistent. In orice dragoste este nevoie de doi – s-a spus cu temei. In cazul relaţiilor dintre Chişinău şi Bucureşti, vorba ceasta este mai mult decat nimerită.De la istoria sovietica la istoria integrata

De la istoria sovietica la istoria integrata - Cu ochii spre viitorul european al celor două state, Bucureştiul nu poate uita, totuşi, prestaţia anti-romanească pe care Chişinăul condus de mana forte a generalului Voronin a derulat fără nici o tresărire. In acest dosar ignobil, un loc principal il ocupă lupta comuniştilor de peste Put cu istoria romanilor. Acest dosar ne propunem să il derulăm in ceea ce urmează.

Istoria Romanilor scoasă de la Bacalaureat In luna octombrie 2004, un ordin al ministrului educaţiei Valentin Beniuc stupefia opinia publică de la Chişinău. Demnitarul comunist decidea, nici mai mult nici mai puţin, decat eliminarea Istoriei Romanilor din grila pentru Bacalaureat in 2005.

Inspectorii raionali responsabili cu disciplina „istorie” au fost convocaţi intr-o şedinţă extraordinară a Ministerului Educaţiei unde au fost inştiinţaţi in legătură cu suprimarea examenului de bacalaureat la Istoria Romanilor şi inlocuirea acestuia cu examenul de... geografie. Gestul neverosimil trebuie plasat in contextul mai larg in care se incadrează, respectiv tentativa furibundă a unor cercuri de la Chişinău de a elimina din dezbaterea publică şi din programele şcolare istoria romanilor.

Culminaţia acestui veritabil război cultural s-a petrecut odată cu accederea la putere a comuniştilor, dar rădăcinile lui sunt mai vechi. Virtual, obsesia impotriva glotonimului „limbă romană” şi a etnonimului „popor roman” era prezentă, dar expresia ei cea mai pregnantă şi aberantă avea să se arate după 2001, anul venirii la putere a Partidului Comuniştilor Moldoveni.

Odiseea unei obsesii

Ar trebui inceput, cu siguranţă, cu tentativele de rusificare petrecute in timpul Imperiului ţarist, cu amendamentul, insă, că nici ruşii nu au indrăznit să-şi justifice mecanismul de rusificare cu argumentele istoricilor oficiali ai Chişinăului lui Vladimir Voronin. După 1813, momentul ocupării Basarabiei de către Rusia, de pildă, istoricul rus P. P. Swinim, scria in 1816: „Locuitorii acestei regiuni sunt moldoveni sau romani, descendenţi din coloniştii romani”.

La Universitatea din Peteresburg exista o „Catedră de limbă moldo-valahă”, iar in 1861, Ioan Doucev elabora „Cursul primitiv de limbă romană”. Termenul „moldovenesc” era echivalent cu cel de „romanesc” sau utilizat cu sens dialectal.

Este emblematică aici poziţia etnografului rus L. S. Berg care, in două lucrări tipărite după revoluţie (1918 şi 1923), conferea sintagmei „moldovean” o semnificaţie pur geografică, nicidecum etnică: „moldovenii sunt romani ce locuiesc in Moldova, Basarabia şi părţile invecinate ale guberniilor Podolia şi Herson; un număr mic locuiesc de asemenea in gubernia Ekaterinoslav... Elementele dialectale nesemnificative ii deosebesc de romanii din Valahia, numiţi şi valahi”.

Chiar şi Vladimir Dembo, considerat cel mai prolific propagandist sovietic in problema Basarabiei desconsidera aproape total factorul etnic. In două cărţi faimoase, Să nu uităm niciodată! Cronica insangerată a Basarabiei, 1924 sau Moldova Sovietică şi problema Basarabiei, 1925, admite, implicit, apartenenţa naţională comună a locuitorilor de pe cele două maluri ale Prutului, mai cu seamă in cea de-a doua lucrare in care vorbeşte despre moldoveni nu ca o naţiune aparte, ci ca o clasă aparte, respectiv ţărani din Vechiul Regat care se refugiaseră peste Prut din pricina „jugului nobililor” din Valahia şi Moldova.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.