De la simbol si structuri simbolice la reprezentarile modelului cultural

Trimis la data: 2010-05-21
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian Jianu
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Gandirea umana construieste interpretarile pe care le acorda praxis-ului in mod simbolic. Constructul culturii este de natura simbolica, prin aceea ca este formulat reductiv, reprezinta o analogie cu realitatea, si este in cele din urma o reprezentare si nu o copie a realitatii. Cultura nu este data, ci facuta, ceea ce ii desemneaza pe oameni in functia de creatori, modelatori ai experientei si memoriei acestei experiente, depozitata in cultura. Constructia la care ne referim in general prin alcatuirea unei structuri simbolice, (avand ca baza o retea, ierarhie de simboluri, o reprezentare incipienta, rezultat din experienta) este presupusa a fi formata de o evolutie.
Exista mereu un prealabil cultural spre care trebuie sa ne intoarcem, cu ipoteza unei arheologii a cunoasterii cum spune Foucault, pentru a sesiza modul simbolic in care functioneaza imaginatia transformand realul in real-itate. Intre acest prealabil cultural si inovatia care se petrece la nivelul structurilor si reprezentarilor simbolice, presupunem ca exista o tensiune de comprehensiune, aceea prin care omul tinde sa cunoasca realul prin structuri interpretative. In acest context, realul nu trebuie interpretat ca obiect strict determinat al cunoasterii, subordonat omului inaintea oricarei experiente.

Contactul cu realul al omului in cultura se produce printr-o constructie simbolica evolutiva, care angajeaza relatia dintre contexte culturale, produce structura propriu-zisa a canonului cultural. Pentru ideea de modernitate care ne preocupa mai cu seama in acest curs, este important sa vedem cum s-a alcatuit, se alcatuieste perceptia prezentului ca actualitate. Pentru omul care traieste intr-o cultura moderna, prezentul este o dimensiune constrangatoare, prin aceea ca il obliga sa tina seama de contingenta, ca nu poate sa se sustraga din limitele acestuia decat cu pretul unei "evadari", adica a ceea ce se considera drept fuga dinaintea unei realitati asa-zis obiective.

Este insa discutabil cat de obiectiva este realitatea prezentului, devreme ce daca admitem ca prezentul este un construct cultural, atunci trebuie sa vedem si partea sa construita, facuta sa apara drept obiectiva. Prezenul exista ca dovada a unei structuri simbolice valorizata de comunitate, accentul pus de modernitate asupra lui subliniind felul in care constrangerea culturala este in primul rand una temporala. Problema majora a oricarei culturi este sa defineasca timpul in care traieste, cu alte cuvinte sa il construiasca. O asemenea constructie presupune desigur factori obiectivi, dar nu trebuie privita ca fiind integral obiectiva.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.