De re geographiae sau lungul drum al spatiului catre teritoriu - Octavian Groza

Trimis la data: 2013-10-22
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 26
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Intr-un context epistemologic national in care geografia - si mai ales cea umana - ramane in mare parte aceeasi disciplina encicopedica cu un usor parfum desuet de secol XIX si pentru care evolutia se bazeaza inca pe mici "descoperiri " si inventii metodologice individuale care amintesc mai degraba de bricolajul cotidian al fericitilor posesor de hobby-uri, sint constrins sa asist la o reconsiderare si la o revalorizare exterioara a propriei mele discipline.
De foarte multe ori am fost pus in situatia de a apara forme fara fond atunci cind, in cadrul diverselor seminarii si simpozioane la care am participat, diferiti specialisti din stiinte sociale aflati in perioade de seceta epistemologica in interiorul propriilor discipline sau sastisiti de jocul fluturelui in jurul aceleiasi lampi conceptuale, asteptau din parte mea, ca geograf de serviciu si prin urmare specialist al spatiului, idei suculente care sa aduca un ceva in plus dezbaterii intelectuale legate de spatiu, peisaj ori teritoriu.

In acele momente ma simteam precum un om de Neanderthal adus prin minune la viata si pus in cadrul unui congres de antropologie sa se exprime asupra originii incestului sau asupra unei teorii unificate, generale, a acestuia din urma. Nu stiu daca aceasta senzatie venea dintr-un complex comun geografilor sau din faptul ca simteam geografia mult mai ...telurica decat celelalte stiinte implicate in contextele respective.

Deloc comode, aceste momente m-au obligat sa reflectez asupra interesului in mod abrupt manifestat fata de geografie fie de catre inamicii sai de mult declarati, fie de catre stiinte care aratasera o deferenta regala vis-a-vis de disciplina mea, ambele categorii grupind sociologia, istoria, economia, filosofia, arhitectura, urbanismul, antropologia sau etnologia. Marturisesc faptul ca sint departe de a fi ajuns la un raspuns. Reflectia mea se combina insa cu actiunea. Trebuia sa raspund la intrebari si de cele mai multe ori recurgeam la imaginea grafica, la harta, la spatiul inghetat, incarcerat in semn.

Reactiile pe care harta - rezultatul firesc al oricarei cercetari geografice - le inducea in randurile asistentei imi dadeau senzatia ca am intrat intr-un dialog al surzilor. Fascinatie sau blocaj, metafizica sau realism revolutionar, nationalism dur si pur sau cosmopolitism proteic, entuziasm si neincredere, totul se amesteca intr-un vartej de citiri si de impresii ultrapersonale care teseau incet panza perplexitatii generale dincolo de care se putea lesne ghici o atitudine retractila si o oarecare condescendenta.

Atunci cand harta era absenta si ma lansam pe terenul fragil al teoriei "geografice " mi se reprosa mai mult sau mai putin voalat faptul ca nu fac decat sa repet lucruri deja triviale in disciplinele "vecine" precum antropologia ori sociologia. Aceleasi critici le-am gasit formulate si asupra discursurilor geografilor care trec drept teoreticieni daca nu ai postmodernismului atunci macar ai geografiei "postmoderne " (Soja, Entrikin, Gregory, Sack). Date fiind aceste reactii, cum se explica atunci revalorizarea externa a geografiei, pana nu demult cenusareasa a stiintelor?
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.