De rerum natura - Lucretius

Trimis la data: 2015-07-01
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.93 / 10
Downloads: 0
Autor: Bianca_O
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nascut, probabil, in primul deceniu al secolului I a.Chr, la Roma, Lucretius, adept al epicureismului, scrie o opera didactica de o reala valoare, opera care reprezinta, poate, o cotitura in viata culturala a acelei vremi.
"De rerum natura" apare intr-o perioada cand se astepta o creatie care sa dezbata problemele lumii si ale omului, intr-un limbaj expresiv si usor de inteles.
Epopeea, alcatuita din sase carti, scrise in hexametrul dactilic, canta un erou (precum Homer si Vergilius) care depasise masura umana, si anume, pe Epicur, care infruntase superstitiile. Asadar, Lucretius are ca scop, prin opera sa, printre altele, indepartarea superstitiilor - singurul tel al omului trebuie sa fie placerea, care poate fi vazuta ca o viata fara tulburari.
In conceptia lui Lucretius, la baza lumii stau atomii, prin comasarea carora, iau nastere toate lucrurile; este, deci, o viziune rationala asupra lumii.

Primele doua carti schiteaza bazele universului, unde atomii sunt eterni si infiniti ca numar, cazand in vid, iar cand se ciocnesc, dau nastere lucrurilor. Deci, nici un lucru nu provine din nimic, ca urmare a creatiei divine, astfel, nimic nu se intoarce in etern, totul se transforma.In cartea a treia, Lucretius incorporeaza demonstratia ideii ca sufletul este muritor. Sufletul este material, format din atomi grupati in patru elemente: suflu, caldura, aer si fluid, care genereaza gandirea, iar sufletul nu poate exista fara corp.

Deci, moartea este un sfarsit total pentru orice fiinta. Scopul acestei demonstratii este ca omului sa nu-i mai fie frica de moarte, de pedeapsa zeilor etc.Cea de-a patra carte trateaza gnoseologia epicureica, trateaza modul in care simturile reflecta realitatea. El vorbeste despre felul cum imaginea lucrurilor patrund prin ochi si misca atomii care asigura gandirea, dar aceasta imagine este de multe ori deformata, deoarece intre lucruri si ochi pot interveni obstacole care provoaca iluzii. a
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.