Deblocarea structurala a producerii, prelucrarii si comercializarii laptelui in Romania

Trimis la data: 2005-05-24
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.57 / 10
Downloads: 411
Autor: Ileana
Dimensiune: 8kb
Voturi: 21
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Deblocarea structurala a producerii, prelucrarii si comercializarii laptelui in Romania - Blocarea în subdezvoltare a sectorului de lapte în România s-a realizat datorită folosirii după revoluţie a agriculturii pentru protecţia socială, pentru limitarea consecinţelor sociale ale tranziţiei.
Deblocarea structurala a producerii, prelucrarii si comercializarii laptelui in Romania - După 14 ani de calvar, sectorul laptelui, principalul produs agricol european (18% din totalul producţiei agricole), se prezintă în România cu patru ani înainte de integrare, nerestructurat şi fără perspective imediate de aliniere la standardele europene datorită atât lipsei unor politici coerente în domeniu, dar şi a banilor pentru investiţiile masive necesare în domeniu, fermierii primind pentru laptele produs un preţ apropiat de preţul de cost.

Cei care consideră că prin metodele administrative propuse prin HG 48/2003 vom reuşi modernizarea şi restructurarea fermelor de vaci de lapte iar tot laptele colectat se va îmbunătăţi calitativ, conform etapelor Ordinului nr. 1106 din 23 decembrie 2003, înseamnă că nu cunosc realitatea producţiei laptelui materie primă în România şi, în acest fel, nu se întrevăd premise pentru deblocarea structurală a actualului sistem de creştere a vacilor şi alinierea lui la standardele europene.

Dacă datele oficiale sunt corecte, ţara noastră produce 5.000.000 tone lapte anual. 20% se livrează ca materie primă pentru consumul populaţiei prin unităţile specializate de procesare, 25% este livrat direct consumatorilor pe piaţa liberă, 42% reprezintă autoconsumul, iar 13% consumul tehnologic.

Din mulţimea celor care produc cele 5 milioane tone lapte, cei care au posibilităţi - momentan teoretice - de a produce lapte conform normelor europene şi deci, de a supravieţui pe piaţa comună sunt:

• fermele care au tancuri de răcire şi de la care procesatorii ridică laptele direct din fermă şi care reprezintă 15% din laptele colectat anual, adică aproximativ 150.000 tone;
• miile de ferme dinamice care au peste 5 vaci, care produc aproximativ 300.000 tone lapte/an şi care au fugit de preţul mic plătit de centrele de colectare către livrarea directă către consumatori şi care considerăm că au perspective de integrare pe piaţă;

Gospodăriile populaţiei, care produc lapte pentru centrele de colectare nu vor putea primi bani în funcţie de calitatea laptelui, deoarece va fi imposibil de determinat calitatea laptelui pentru fiecare aport individual şi, în plus, livrarea directă va fi stopată prin lege, aşa cum prevăd legile în vigoare.

În momentul de faţă, şanse de supravieţuire, dar şi acestea minime, o au fermele care produc 9% din producţia totală de lapte, adică 450.000 tone lapte anual, dar care au nevoie urgentă de fonduri pentru modernizarea şi încadrarea fermelor la normele europene.

Singurele posibilităţi de obţinere a fondurilor sunt plata laptelui de către procesatori cu o grilă de calitate foarte atractivă şi concursul financiar al băncilor, al autorităţilor publice naţionale şi al Uniunii Europene.

În momentul de faţă, odată cu intrarea pe piaţa marilor oraşe a marilor lanţuri mondiale de magazine şi cu maturizarea consumatorilor, cerinţa pentru produse de calitate este tot mai mare. Şi, în aceste condiţii, chiar dacă industria autohtonă nu le va produce, ele vor fi importate (a se vedea cererea masivă de lapte UHT).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.