Decameronul romanesc de Victor Papilian

Trimis la data: 2009-06-30
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 9.28 / 10
Downloads: 0
Autor: Mihai Ghisa
Dimensiune: 24kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pe vremuri, cand grupul statuar al Lupoaicei romane era asezat in piata centrala a Clujului si nu lasat de izbeliste intr-un hangar (de catre cei care fac mare caz de "Napoca" doar fiindca le aminteste de Ceausescu, nicidecum de Roma imparatilor Traian, Hadrian sau Marc Aureliu), cand locuitorii orasului n-ar fi digerat cu stoicismul celor de astazi substituirea bugetului local cu niste frumoase ciolane si scobiAZtori tricolore, pe atunci in constelatia somitatilor Universitatii "Regele Ferdinand" se inscria si uitatul dascal de anatomie si antropologie -caci nici o ulita nu-i poarta numele - Victor Papilian (1888 - 1956).
Dar realizarea cea mai durabila a multiplelor sale daruri creatoare ramane, se intelege, bogata-i activitate de prozator si dramaturg, amAZplificata si de usurinta de a scrie a celor de stirpe moldoveana (merAZgand pana la adoptarea practicii - proprie asijderea lui Walter Scott -de a dicta). Totusi, in pofida fecunditatii si diversitatii tematice, nuAZvelele si romanele acestui emul al lui Pavel Dan si colaborator asiduu al Gandirii bucurestene nu s-au bucurat de o recunoastere prea sigura.

Dincolo de unele inegalitati valorice, explicatia reticentelor glosatoriAZlor literari rezida, pare-se, in doua prejudecati. Cea dintai e suspiciuAZnea fata de prezumtivul sau diletantism: profesorul e prea acaparat de obligatiile-i academice, s-a presupus, pentru a se putea dedica cu adevarat pretentiosului demers artistic. Fiecare cu fieful specializarilor sale profesionale. Ajunga-i lui Victor Papilian intinsele recunoasteri nationale si internationale ale prestigiului sau stiintific.

Cea de a doua prejudecata consista in indatinata noastra retinere fata de exponentii umorului, - paradoxala in cazul romanilor, un popor de zeflemisti. in genere, noi apreciem harul comicului daca e dublat de satira - de unde si tendinta de a-l socoti pe I.L.Caragiale drept singurul maestru demn de admiratie pe acest taram - , nu insa si umorul ingaduitor, simpateAZtic, subtil, chiar sec. I-a fost tolerata aceasta ultima modalitate lui Mihail Sadoveanu (G. Calinescu ii spunea latent respectivului duh al veseliei), data fiind autoritatea sa literara precum si faptului ca ii pigmenteaza doua scrieri de exceptie: Hanu Ancutei si Fratii Jderi.

Nu de acelasi tratament s-a bucurat in schimb Cezar Petrescu, al carui excelent roman umoristic La paradis general a avut parte, de pilda, de o cronica dintre cele inacrite sub semnatura lui Pompiliu Constantinescu.Or, Victor Papilian este si el exponentul acestui gen de umor socoAZtit de catre unii "neserios". O dovedise, mai intai, alaturi de Ion Minulescu si acelasi autor al Arancai, stima lacurilor, in maniera sa de a practica fantasticul, dupa cum o arata o culegere ca Manechinul lui Igor (1943).

in genere, procedeul sau se bizuia pe aducerea in sceAZna a savantului (s-ar fi zis, in traditia cultivatorilor "autenticitatii", caci Papilian insusi era detinatorul posturii cu pricina, mai exact, a unuia dintre cei dotati cu o identitate aparte, slujitor al unei prelungiri insolite si eretice a stiintei, al unei antistiinte, manuite de catre un "reAZnegat" al domeniului, dispus sa socoteasca drept zadarnicie preocuparile scientiste traditionale, in comparatie cu revelatorul taram al dragostei (elocvent in acest sens fiind chiar subtitlul amintitului volum: si alte povestiri de iubire).

Ca o semnificativa ciudatenie a istoriei, merita stiut ca nevinovatul volum s-a brodit sa aiba un impact extrem de negativ asupra carierei scriitorului, mai grav chiar decat cel provocat, deopotriva de intemAZpestiv, de alta scriere fantastica, Domnisoara Christina. in cazul lui Mircea Eliade, acuza de cultivare a pornografiei a declansat un faimos proces, al carui castig in instanta a anulat campania de presa care-i viAZza eliminarea din invatamant.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.