Decizia administrativa

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 23
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Actiunea sociala eficienta trebuie sa tina seama de complexitatea sistemului stiintelor si de caracterul exhaustiv al domeniilor de actiune. In consecinta, decizia - ca etapa importanta in procesul actional - are o multitudine de definitii, cu denumiri specifice domeniului particular la care aceasta se refera. In continuare vom incerca sa prezentam succint, plecand de la general la particular, cateva din definitiile care pot contribui la intelegerea mai larga a deciziei administrative. 1)[T1]
Decizia, in general, din punct de vedere filozofic, este definita ca act individual sau social premergator actiunii, constand in luarea unei hotarari determinate, intemeiate pe cunoasterea conditiilor, prevederea efectelor si pe optiune axiologica, in raport cu anumite scopuri sau idealuri. Altfel formulata, aceasta reprezinta hotarare luata, solutie adoptata, (dintre mai multe posibile), materializata intr-un act obligatoriu, normativ prin care un organ conducator stabileste directia unei actiuni si modul ei de realizare.

Ca atribut principal al actului de conducere, decizia poate fi: politica, administrativa, juridica, economica, sociala, tehnica, militara, etc. Decizia politica reprezinta actul de optiune si de vointa politica pentru un anumit mod de actiune, din mai multe alternative disponibile, in abordarea unei probleme de interes public, in aceasta categorie se includ regulile constitutionale, legile elaborate de parlament, politicile publice, deciziile privind relatiile dintre state pe plan extern, strategiile elaborate de un partid. Decizia politica reflecta, in ultima instanta, raporturile de putere si rezultatul conflictelor si negocierilor dintre fortele sociale.

Cu toate acestea, in procesul deciziei politice, pe langa afirmarea vointei politice, cei implicati trebuie sa tina seama si de anumite constrangeri, unele politice, de ordin constitutional, iar altele obiecAZtive, social-economice (raportul cost / beneficiu). Datorita interactiuAZnii acestor constrangeri, d.p. reprezinta adesea un compromis si niciAZdecum o solutie optima, ca in cazul deciziilor tehnice. Rezultatul final va fi o solutie care imbina rationalitatea de ordin tehnic cu realizabilitatea politica, ultimul criteriu indeplinind un rol decisiv.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.