Decizia de finantare a companiei multinationale

Trimis la data: 2011-08-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 8.14 / 10
Downloads: 173
Autor: BBJ
Dimensiune: 100kb
Voturi: 7
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
O serie de factori combinati fac bugetul de capital, probabil, sarcina cea mai importanta cu care se confrunta managerii financiari si personalul lor. In primul rand, deoarece rezultatele deciziilor bugetului de capital continua pentru mai multi ani, firma isi pierde din flexibilitate. De exemplu, achizitionarea unui activ cu o durata de viata economica de 10 ani "blocheaza" firma pentru o perioada de 10 ani. Mai mult, deoarece extinderea activului se bazeaza pe vanzarile viitoare anticipate, o decizie de a cumpara un activ care este preconizat sa dureze 10 ani necesita o previziune de vanzari pe 10 ani.
O previziune eronata a cerintelor activului poate avea consecinte grave. In cazul in care intreprinderea investeste prea mult, acesta va suporta o devalorizare inutil de mare, precum si alte cheltuieli. Pe de alta parte, in cazul in care nu investeste suficient, doua probleme pot aparea. In primul rand, echipamentul si software-ul computerului pot sa nu fie suficient de moderne astfel incatcare sa ii permita sa produca competitiv.

In al doilea rand, in cazul in care dispune de o capacitate inadecvata se pierde din cota de piata in favoarea firmelor concurente si recastigarea clientilor pierduti necesita cheltuieli mari de vanzare, reduceri de pret sau imbunatatiri ale produselor, toate acestea fiind costisitoare.

Sincronizarea este de asemenea importanta - activele de capital trebuie sa fie disponibile atunci cand acestea sunt necesare. Edward Ford, vicepresedinte executiv la Western Design, o companie de placi decorative, a dat autorilor un exemplu privind importanta bugetului de capital. Firma sa a incercat sa functioneze aproape de capacitate de cele mai multe ori.

Pe parcursul unei perioade de patru ani, Western a experimentat o cestere intermitenta a cererii pentru produsele sale, ceea ce a fortat-o sa refuze comenzi. Dupa aceste cresteri accentuate ale cererii, Western si-ar fi marit capacitatea prin inchirierea unei cladiri auxiliare, apoi prin achizitionarea si instalarea echipamentelor adecvate. Aceasta operatiune de a obtine capacitatea suplimentara dorita ar fi durat intre sase si opt luni, dar pana atunci cererea s-a terminat - alte firme cu capacitate disponibila au preluat deja o parte mare a pietei.

Odata ce Western a inceput sa previzioneze in mod corespunzator cererea si sa isi planifice cerintele de capacitate pentru aproximativ un an in avans, aceasta a fost capabila sa isi mentina si chiar sa isi mareasca cota de piata.Bugetul de capital eficient poate imbunatati atat calendarul cat si calitatea activelor achizitionate. Daca o firma previzioneaza nevoile sale de active de capital in avans, poate cumpara si instala active inainte ca acestea sa fie necesare.

Din pacate, multe firme nu dispun de mijloace de productie pana in momentul in care activele existente se apropie de capacitatea deplina de utilizare. In cazul in care vanzarile cresc datorita unei cresteri a cererii pe piata, in general, toate firmele din industrie vor avea tendinta sa dispuna de mijloace de productie in aproximativ acelasi timp.

Acest lucru duce la restante (comenzi nerezolvate), perioade lungi de asteptare a utilajelor, o deteriorare a calitatii echipamentelor de capital si o crestere a costurilor. Firma care prevede nevoile sale si achizitioneaza activele de capital in timpul perioadelor de stagnare poate evita aceste probleme. Trebuie retinut insa faptul ca, daca o firma anticipeaza o crestere a cererii si apoi se extinde pentru a satisface cerera anticipata, dar vanzarile nu cresc, aceasta va fi impovarata cu exces de capacitate si costuri ridicate, ceea ce poate duce la pierderi sau chiar faliment. Astfel, o prognoza exacta privind vanzarile este decisiva.

Bugetul de capital implica de obicei cheltuieli substantiale si inainte ca o firma sa poata cheltui o suma mare de bani, trebuie sa aiba fonduri disponibile, iar sumele mari de bani nu sunt disponibile in mod automat. Prin urmare, o firma care intentioneaza sa desfasoare un program care implica cheltuieli de capital majore ar trebui sa-si planifice finantarile sale destul de mult in avans pentru a fi sigura ca fondurile sunt disponibile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.