Decizia de investitii si dezinvestitii

Trimis la data: 2015-02-05 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Marina_I Dimensiune: 57kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Element esential al procesului de conducere, decizia reprezinta actul de trecere de la gandire la actiune. Caracteristic deciziei este faptul ca ea reprezinta expresia unui act rational, coerent, luat pe baza interpretarii judicioase a unor date si informatii ce se culeg si se prelucreaza, in scopul adoptarii unei solutii care sa conduca la realizarea obiectivului.
Problemele de decizie au dobandit o importanta tot mai mare in practica economica, dar si in politica si in teoria economica.
Decizia de investitii se prezinta cu o suita de actiuni si de reactii, unde fiecarei actiuni posibile ii corespund diferite reactii probabile care suscita orientarea lor catre alte actiuni, optiunile putand fi efectuate pe etape, in timp .

Prin continutul sau si prin gradul de complexitate decizia de investitii implica o abordare profesionista, multidisciplinara de selectare a unei alternative, a unei variante rationale, oferite prin proiect, convenabila si competitiva, de realizare a unei investitii.
Decizia de investitii are caracter strategic prin impactul pe termen lung pe care il declanseaza (de realizare a unui obiect sau obiectiv, de alocare a unor resurse curente sub incidenta riscului, de asteptare a efectelor incerte).
Decizia de investitii are, pe de alta parte, caracter tactic, atunci cand se refera la activitati, actiuni, integrate in procesul investitional declansat.

Indiferent de momentul de referinta de pe parcursul procesului investitional, care implica alegerea unei alternative dintr-o multime data, finita, se impune luarea in considerare a particularitatilor deciziei in domeniul investitiilor.
Decizia de investitii poate fi abordata, dupa caz, in context teoretic general, in context logic, in context procesual si desigur, in cadrul practicii social-economice.

Preocuparile pe plan teoretic cu privire la decizia de investitii subliniaza in mod deosebit caracterul de unicitate al deciziei, deoarece situatia ce se creeaza prin aducerea la indeplinire a acesteia nu mai poate fi corectata ulterior decat prin rezolvarea unei alte probleme de decizie, in cu totul alte conditii cantitative si in special calitative, decat cele initiale.
Se remarca vehicularea, in plan teoretic, a unor variate metode de decizie in investitii, vizand, dupa caz, mediul cert sau incert, contextul multicriterial al deciziei, conditiile de risc si incertitudine.

1. Metoda rangurilor. In conditiile alegerii obiective a variantelor de proiect, rareori este posibila detasarea neta a unei variante din multimea celor identificate. Deseori indicatorii sintetici utilizati in practica actuala releva contradictoriu varianta cea mai buna, iar in conditiile lipsei unei ierarhizari general valabile a lor (care este aproape imposibila) decizia devine dificila, ceea ce permite manifestarea unei largi subiectivitati.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.