Decizie si control in managementul international

Trimis la data: 2010-10-30
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrada Mihaila
Dimensiune: 14kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In literatura de specialitate exista doua abordari majore din punct de vedere decizional:abordare clasica;abordare administrativa.Modelul clasic reprezinta o abordare prin care managerilor li se spune cum trebuie sa ia deciziile. Acest model pleaca de la premisa ca toti managerii actioneaza.Modelul administrativ sustine ca nu toate deciziile se pot lua pe baza de rationalitate si logica. Uneori informatiile sunt incomplete si imperfecte , iar rationalitatea managerilor poate fi limitata.
In unele cazuri, din dorinta de a economisi timp, managerii nu fac analize aprofundate asupra obiectivelor si a problemelor decizionale. O companie mare, cu operatiuni complexe si cu multe filiale, are nevoie de un grad ridicat de coordonare si de integrare a operatiunilor sale intr-un cadru unitar. In aceste conditii, deciziile de importanta majora sunt luate la nivelul superior al companiei-mama, pe baza informatiilor primite de la filiale. Managerii locali trebuie sa trimita periodic rapoarte financiare realizate in moneda tarii mama, pentru a putea fi comparate.

Adoptarea unui sistem de decizii centralizat se realizeaza in urmatoarele situatii:
- daca capitalul investit este mare;
- cand importanta operatiunilor derulate sau a filialelor este mai mare pentru compania-mama;
- in conditiile standardizarii produselor;
- cand exista grad avansat de tehnologizare;
- la existenta unei marci de prestigiu;
- la implementarea unei inventii;
- cand fima -mama practica o strategie de integrare a activitatii sale.

Sistemul descentralizat de adoptare a deciziilor exista in multe tari, cand:activitatea companiei se desfasoara intr-un numar mare de filiale aflate in multe tari, iar diferentele culturale si de organizare sunt mari;produsele sunt diversificate;managerii aflati in tara gazda sunt foarte bine pregatiti atat profesional, cat si in ceea ce priveste cultura firmei-mama;

Nu putem spune ca exista o companie in care deciziile se iau in totalitate la centru, sau sistemul este in totalitate descentralizat.In general, la centru se adopta deciziile strategice legate de activitatile financiare si de cercetare-dezvoltare. Descentralizarea se practica adesea atunci cand este vorba de activitatea de marketing si resurse umane.

In Marea Britanie s-a constatat practicarea cu preponderenta a unui sistem descentralizat, datorat in principal specializarii stricte a personalului.In Franta, managerii generali au o pregatire multilaterala, au mai putina incredere in sefii de departamente, preferand sa-si asume responsabilitatea decizionala (tendinta de centralizare).

Germania si tarile nordice se caracterizeaza prin accentul pus pe calitatea productiei si pe aspectele tehnice, si mai putin pe aspecele mamageriale. In aceste conditii, decizia este cu preponderenta descentralizata, practicandu-se un management participativ.Japonezii practica un sistem de adoptare a deciziilor pe baza de consens, fiind implicati toti cei afectati de deciziile respective. Implicarea lor consta in propuneri pentru stabilirea obiectivelor, decizia finala fiind adoptata numai de conducerea de varf, prin consens.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.