Declinarile substantivului

Trimis la data: 2015-07-08
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Horia_N
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In limba latina substantivul se imparte in cinci declinari. Fiecare declinare are terminatiile ei specifice in functie de caz si numar.
Totdeauna substantivul este enuntat cu doua forme - nominativul si genitivul. Este necesar pentru noi, care nu vorbim curent limba latina, sa enuntam si genitivul, caci dupa terminatia acestuia, stabilim declinarea careia ii apartine substantivul dat.
Declinarea aI are la genitiv terminatia (ae), declinarea a II-a are la genitiv terminatia (i), declinarea a III-a are la genitiv terminatia (is), declinarea a IV-a - (us) si declinarea a V-a - (ei).
A nu se confunda declinaarile a II-a si a V-a fiindca au aceeasi terminatie, o distinctie este aceea ca la nominativ singular declinarea a II-a are terminatiile (us), (er) sau (um), pe cand declinarea a V-a are la nominativ singular terminatia (es).
DECLINAREA I
Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminine, masculine fiind doar acelea care denumesc indeletniciri barbatesti sau nume de barbati.

Terminatia de la genitiv dupa care distingem substantivele de declinarea I este (ae).Terminatiile:
Singular: N. - (a), G. - (ae), D. - (ae), Ac. - (am), Abl. - (a), V. - (a);
Plural: N. - (ae), G. - (arum), D. - (is), Ac. - (as), Abl. - (is), V. - (ae);
OBS: Terminatia (a) de la ablativ singular este vocala lunga, dar distinctia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latina, este greu de facut in pronuntie.

Acum vom declina un substantiv feminin si unul masculin:
Silva, silvae = padure:
(dupa terminatia de la a doua forma putem vedea ca este de declinarea I, iar fiindca nu reprezinta nume de barbati sau indeletniciri ale acestora, rezulta ca este de genul feminin;
singular: N. - (silva), G. - (silvae), D. - (silvae), Ac. - (silvam), Abl. - silva), V. - (silva);
plural: N. - (silvae), G. - (silvarum), D. - (silvis), Ac. - (silvas), Abl. - silvis), V. - (silvae);

agricola, agricolae = agricultor:
(dupa terminatie ne dam seama ca este de declinarea I, dar fiind o indeletnicire barbateasca, rezulta ca este de genul masculin;)
singular: N. - (agricola), G. - (agricolae), D. - (agricolae), Ac. - (agricolam), Abl. - (agricola), V. - (agricola);
plural: N. -(agricolae), G. - (agricolarum), D. - (agricolis), Ac. - (agricolas), Abl. - (agricolis), V. - (agricolae);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.