Declinul simbolismului

Trimis la data: 2009-02-18
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 14
Nota: 7.43 / 10
Downloads: 1
Autor: Denisa Mungiu
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Credinta fierbinte a epocii a cautat tot timpul sa se preschimbe nemijlocit in reprezentare colorata si arzatoare. Mintea credea ca sesizase minunea cind o vedea cu ochii. Nevoia de a adora sub semne vizibile ceea ce nu incapea in cuvinte a creat mereu figuri noi. in secolul al XIV-lea, crucea si mielul nu mai sint de ajuns pentru a da dragostei debordante pentru Isus un obiect vizibil: li se adauga cultul numelui lui Isus, care ameninta sa lase in umbra, la unii, chiar cultul crucii. Heinrich Suso isi tatueaza numele lui Isus in dreptul inimii, comparindu-l cu portretul unei iubite, pe care indragostitul il poarta cusut in haina. Tot el trimite copiilor sai spirituali servetele, pe care se afla brodat acest nume dulce .
BerAZnardino din Siena, la sfirsitul unei predici violente, aprinde doua luminari si arata o scindura de un cot lungime, pe care e scris cu aur pe fond albastru numele lui Isus, in mijlocul unor raze; "poAZporul care umple biserica sta in genunchi, plingind in cor de dulce emotie si de dragoste duioasa pentru Isus" . Multi alti franciscani si chiar predicatori din alte ordine s-au luat dupa el:

Dionisie Cartusianul a fost portretizat tinind in miinile ridicate o asemenea scinAZdura cu numele lui Isus. Razele de soare de deasupra stemei Genevei se trag din aceasta adoratie . Ea a aparut suspecta autoritatilor biAZsericesti; s-a vorbit de superstitie si de idolatrie, s-au iscat discutii pro si contra acestei uzante. Bernardino a fost citat in fata curiei, iar papa Martin al V-lea a interzis obiceiul . Dar intr-o alta forma, nevoia de a-l adora pe Cristos in mod vizibil a gasit curind satisAZfactie legiuita; chivotul expunea spre adorare insasi cuminecatura.

In locul formei de turn, pe care o avusese la prima lui aparitie, in secolul al XIV-lea, chivotul a luat-o curind pe cea a soarelui cu raze,
simbol al dragostei divine. Si aici mai formulase Biserica unele obiectiuni la inceput; folosirea chivotului nu era admisa decit in timpul saptaminii de harti.Excesul de reprezentari, cu care gindirea medievala in declin rezolvase aproape totul, n-ar fi fost decit o fantasmagorie salbatica, daca aproape fiecare figura, fiecare imagine, nu si-ar fi avut locul propriu in marele si atotcuprinzatorul sistem de gindire al simboAZlismului.

N-a existat nici un adevar mare de care spiritul medieval sa fie mai convins decit cel din cuvintele catre corintieni: "Videmus nune per speculum in aenigmate, tune autem facie ad faciem" -- "Caci vedem acum ca prin oglinda, in ghicitura, iar atunci fata catre fata." Evul Mediu n-a uitat niciodata ca orice lucru ar fi absurd, daca semnificatia lui s-ar epuiza in functia si formele sale de manifestare directe, ca toate lucrurile se extind in buna parte pina in lumea ceaAZlalta.

Aceasta cunoastere ne este si noua familiara in orice clipa, ca sentiment neformulat, cind rapaiala ploii pe frunze sau lumina lampii pe masa patrund o clipa pina la o perceptie mai adinca decit cea a simtului practic al gindirii sau actiunii. Se poate manifesta ca o opresiune bolnavicioasa, asa incit lucrurile sa para incarcate cu o intentie personala amenintatoare, sau cu o enigma, pe care treAZbuie s-o cunosti dar nu poti s-o cunosti.

Mai poate sa ne umple, si ne va si umple ades, cu certitudinea calma si reconfortanta ca si propria noastra viata participa la sensul tainic al lumii. Si cu cit se intensifica mai mult acest simtamint, pina la a tremura in fata celui Unic, din care emana toate lucrurile, cu atit mai usor cel al siguAZrantei citorva clipe de clarviziune se va preface intr-un simt vital in permanenta prezent, sau chiar intr-o convingere formulata. "By cultivating the continuous sense of our connection with the power that made things as they are, we are tempered more towardly for their reception.

The outward face of nature need not alter, but the expressions of meaning in it alter. It was dead and is alive again. It is like the difference between looking on a person without love, or upon the same person with love... When we see all things in God, and refer all things to him, we read in common matters suAZperior expressions of meaning ."Acesta este terenul afectiv pe care creste simbolismul, in DumAZnezeu nu exista nimic gol sau fara inteles: "nihil vacuum neque sine signo apud Deum" .

De indata ce Dumnezeu a fost reprezenAZtat, trebuie ca si tot ceea ce emana de la El si tot ceea ce isi avea intelesul in El sa se inchege sau sa se cristalizeze in cugetari forAZmulate. Si astfel ia nastere mareata si nobila reprezentare a lumii, ca o singura si mare inlantuire simbolica, o catedrala de idei, suprema expresie ritmica si polifonica a tot ceea ce se poate gindi.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.