Deficitul bugetar

Trimis la data: 2014-05-22 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: xxxx19 Dimensiune: 212kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Prezenta lucrare incearca sa atinga problematica deficitelor bugetare, posibile metode de combatere a acestora, cu exemple atat pe cazul Uniunii Europene, cat si al Romaniei.
Am inceput prin prezentarea succinta a modurilor de definire a deficitului bugetar si a trasaturilor acestuia, continuand cu cateva idei referitoare la Pactul fiscal European, ce presupune acesta, obiectivele si contrangerile pactului pe termen lung, rolul deficitului structural.De asemenea, am evidentiat obiectivele bugetare ale Romaniei pentru anul 2013, printre care se regasesc cresterea pensiilor, venitului minim, absorbtiei fondurilor europene, dar si cresterea cheltuielilor.

In acest articol dorim sa prezentam conceptul de "deficit bugetar", considerat un fenomen cronic al finantelor contemporane pe fundalul amplificarii cheltuielilor publice si deteriorarii situatiei financiare a multor state, mai mult sau mai putin dezvoltate.
Scopul actualei lucrari il constituie analiza si generalizarea teoriilor privind deficitul bugetar, definirea si enumerarea trasaturilor semnificativ-reprezentative, ce a insemnat Pactul Fiscal in context european, efectele de influenta a deficitului bugetar romanesc asupra situatiei economice din tara.

In conditiile actuale de desfasurare a activitatii economice, in care nevoia de resurse financiare este mai mare decat fondurile existente, elaborarea bugetelor la orice nivel constituie una din problemele primordiale, in special in ceea ce priveste respectarea principiului echilibrului bugetar.

In prezent, cunoasterea deficitului bugetar si preocuparea pentru diminuarea lui continua sunt de o mare insemnatate, cu atat mai mult cu cat evolutia economiei prezinta mari dificultati. Pe fondul accentuarii unor fenomene de criza structurala, majorarea deficitelor bugetare peste limitele finantabile in mod neinflationist vine ca un factor in plus ce concura la accentuarea dezechilibrelor in economie.

Auerbach, Gokhale si Kotlikoff (1994) afirmau ca "Deficitul bugetar nu este un concept foarte bine definit in literatura economica, ci este, mai degraba, un numar a carui valoare depinde de modul in care sunt tratate, din punct de vedere al inregistrarii, anumite operatiuni bugetare".

Deficitul bugetar reprezinta suma cu care cheltuielile bugetare sunt mai mari decat veniturile bugetare. Opusul deficitului bugetar este excedentul bugetar. Un deficit bugetar este de calitate atunci cand indeplineste doua conditii obligatorii:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.