Definitia violentei si tipuri de violentei

Trimis la data: 2010-12-10
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 7.63 / 10
Downloads: 710
Autor: Oana Mirea
Dimensiune: 17kb
Voturi: 38
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Violenta exista peste tot in lume: pe strada in scoala, in mass-media, in inimile noastre este din ce in ce mai mediatizata; atrage si indeparteaza deopotriva.Pornind de la etimolgia cuvantului constatam ca verbul "violare " inseamna "a profana" , "a transgresa" adica a depasi limitele impuse de lege.In dictionare, cuvantul violenta trimite la ceea ce se efectueaza cu o "forta intensa", brutala si adesea distructiva, la abuzul de forta pentru a constrange pe cineva la ceva.
Etimologia latina si greaca a cuvantului violenta vine in sprijinul celor care, dupa exemplul catorva biologi si psihologi, estimeaza ca violenta este o data substantiala vietii si naturii biologice umane, in sensul aproape instinctiv de dorinta de putere si dorinta de a trai.
Potrivit tezelor lui Freud asupra frustrarii s-a constatat ca violenta este totdeauna urmarea unei frustrari si ca o frustrare antreneaza totdeauna un comportament violent.

Violenta afecteaza un numar mare de copii fara aparare prin diferite forme de privare, astfel ne referim la parintii sau persoanele care ingrijesc copilul intr-un asemenea fel incat produc acestuia vatamari fizice sau emotionale intr-un asemenea grad incat starea sanatatii sale fizice si/sau emotionale precum si dezvoltare sa sunt in pericol.

Unor parinti le lipseste abilitatea de a se angaja pozitiv in relatia lor cu copilul si de a da prioritate nevoilor de baza ale copilului inaintea propriilor lor nevoi. Copilul poate fi plasat in situatia de a trai in anxietate sau grija continua de ceea ce s-ar putea intampla.
Copii expusi violentei, formeaza un grup foarte eterogen.

In literatura de specialitate exista o diferentiere uzuala intre patru tipuri de violenta:
1. Copii expusi violentei fizice,
2. Copii expusi vilentei emotionale,
3. Copii neglijati,

1. Categoria copiilor abuzati fizic ii include pe cei care au fost raniti in mod deliberat, precum si pe cei raniti datorita insuficientei supravegheri.Semnele uzuale ale violentei fizice sunt contuziile ce pot aparea de ciupituri, lovituri, trantiri ale copilului si arsurile ce provin adesea de la tigari, incalzitoare electrice sau fierul de calcat.

Exemple de contuzii putem gasi pe spatele sau pe fundul copilului, lasate de palme sau obiecte, urme de degete pe obraji, pe picioare sau brate, de la ciupituri precum si ochi vineti ca urmare a loviturilor primite. Pe langa aceste rani, care arata folosirea unor obiecte sau a mainilor, pot exista alte contuzii care nu arata diferit de cele pe care copii le fac adesea la joaca. Localizarea ranii, varsta copilului si explicatia felului in care acestea au aparut, pot indica totusi violenta.

Deoarece noi nu reusim de fiecare data sa observam suferinta, anxietatea, neajutorarea si disperarea copilului, experientele sale avute cu un adult, care nu mai are control asupra propriilor acte si care este capabil sa provoace vatamari fizice, copilul este lasat sa se adapteze si sa faca singur fata acestor experiente abuzive care vin din partea celor care se considera ca ar trebui sa-l protejeze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.