Definitii literatura

Trimis la data: 2014-09-21
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Robert_I
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Opera literara - lucrare in versuri sau proza prin care se trezesc emotii si sentimente.
Opera epica - opera in care ideile, sentimentele si gandurile sunt exprimate cu ajutorul personajelor si al actiunii.
Opera lirica - lucrarea literara in care autorul isi exprima in mod direct propriile sentimente, convingeri si aspiratii.
Naratiune - opera literara in care sunt povestite (narate) intamplari intr-o anumita ordine. ~ntr-o naratiune exista un povestitor, personaje si o actiune (desfasurarea intamplarilor intr-o anumita ordine).
Naratiunea poate fi in versuri sau proza.
Descriere - opera literara in care scriitorul infatiseaza trasaturile caracteristice ale unui colt din natura sau ale unui tinut intreg. Descrierea este un mod de expunere prin care se infatiseaza trasaturile specifice ale unor obiecte, privelisti sau fenomene din natura, chipuri de oameni, stari sufletesti, etc.

Evocare - procedeul de a readuce in mintea cititorului chipuri de oameni, fapte sau evenimente, in stralucirea lor de alta data.
Poem eroic - naratiune in versuri, alcatuita din mai multe episoade, cu unl sau mai multe personaje, care sunt insufletite de sentimente nobile si savirsesc fapte marete.
Nuvela - povestire epica in proza cu o actiune complicata, la care participa mai multe personaje prezentate in mediul lor de viata.

Schita - opera literara epica in proza, de scurta intindere, care infatiseaza un moment semnificativ din viata unuia sau a catorva personaje. Fabula - povestire scurta, in versuri sau proza, in care povestitorul critica anumite trasaturi morale sau comportarea unor oameni cu ajutorul animalelor, al plantelor sau al obiectelor si care au valoare educativa. Pastel - reprezinta un termen imprumutat din artele plastice care desemneaza poezia lirica in care autorul descrie un tablou din natura (priveliste, moment al unui anotimp, aspecte din lumea plantelor sau animalelor) prin intermediul caruia isi exprima discret sentimentele.

Vers - un rand dintr-o poezie.
Strofa - unul sau mai multe versuri.
Ritm - repetarea regulata a silabelor accentuate si a silabelor neaccentuate. Grupul de doua silabe de acelasi fel (ambele accentuate sau ambele neaccentuate) se numeste picior metric bisilabic. Ritmul poate fi:trohaic - versurile sunt formate din grupe de cate doua silabe, adica din picioare metrice bisilabice, in care prima silaba este accentuata, iar a doua neaccentuata.iambic - versurile sunt formate din grupe de cate doua silabe in care prima silaba este neaccentuata, iar a doua accentuata.
Masura - numarul de silabe dintr-un vers.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.