Definitii si scopuri ale mass-media

Trimis la data: 2010-07-28 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Angela Lutea Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Sistemul mass-media asigura circulatia informatiilor, opiniilor si atitudinilor considerate a avea semnificatie sociala, reprezinta o adevarata legatura informationala intre diverse parti si segmente sociale. Mass-media contribuie la cristalizarea si, apoi, la raspandirea opiniei publice.

Lippmann considera ca mass-media contribuie la aparitia si permantizarea unor boli ale opiniei publice. Viziunea sa este una critica si se inscrie in conceptia sa mai larga despre modul cum se formeaza o opinie, despre rolul stereotipurilor, al codurilor si chiar al prejudecatilor in aceasta privinta. Analiza intreprinsa de autorul american penduleaza intre doi poli. Primul este constituit din afirmatia: "Adevarul despre problemele complexe si pe care le cunoastem direct nu este evident prin sine " [1]. Cel de-al doilea din precizarea: " Stirile si adevarul nu sunt totuna " [2].

Puterea enorma a mass mediei provine din rolul pe care il indeplineste - acela de a organiza pentru societate informatiile, de a usura, dar si de a orienta perceptia sociala a diverselor fenomene.
Reporterii nu pot acoperi si nu pot reflecta tot ceea ce se intampla in lume; in plus, fiecare ziar este rezultatul unei suite de selectii privitoare la ce fapte se dau publicitatii, in ce forma, sub ce dimensiuni, toate ghidate nu de standarde obiective, ci de evaluarile fiecarei publicatii.

Versiunea reporterului asupra adevarului este propria sa versiune, iar opinia pe care o infatiseaza este construita pe baza propriilor stereotipuri, potrivit propriilor coduri si sub presiunea interesului propriu. De aceea, reaminteste Lippmann, trebuie sa facem o clara distinctie intre informatie si adevar.

Al doilea registru de evaluare a rolului mass mediei se refera la raporturile in care se afla cu institutiile unei comunitati sociale. Ascensiunea mass mediei este interpretata de catre Lippmann si ca o dovada a slabiciunii acestor institutii, a esecului lor de a organiza o adevarata "masinarie a cunoasterii". In schimb, actionand asupra fiecarui om timp de 30 de minute, in fiecare zi, mass-media castiga teren strategic si creeaza o forta mistica, numita Opinia Publica, o forta care va profita de slabiciunea institutiilor publice.

In felul acesta a devenit "tribunalul opiniei publice, deschis zi si noapte, care sacrifica legea pentru orice, in fiecare moment " [3].
Lippmann sesiseaza, credem, un lucru real, anume ca nici guvernele, nici presa, nici institutiile de invatamant nu actioneaza pe baza unei "imagini demne de incredere asupra lumii". Autorul american considera ca mass-media se subtituie opiniei publice, mai mult devine Tribunalul acesteia, rapind celorlalte institutii si puteri din rolul lor legitim.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.