Delegatia permanenta a Consiliului Judetean

Trimis la data: 2013-10-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 13kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Potrivit dispozitiilor art. 153 din Legea nr. 215/2001 delegatia permanenta aleasa mai functioneaza pana la constituirea noilor autoritati ale administratiei publice locale ca urmare a noilor alegeri generale. Prin urmare, in caz de alegeri anticipate, la nivel local, delegatia permanenta ramane in functiune.
Delegatia permanenta a Consiliului judetean nu are calitatea de autoritate publica, ci constituie un organ executiv al acesteia, dupa cum afirma unii autori in literatura juridica [1].
Delegatia permanenta a Consiliului judetean nu are calitatea de autoritate publica, ci constituie un organ executiv al acesteia, dupa cum afirma unii autori in literatura juridica [1]. Alti autori califica delegatia permanenta drept organ al administratiei publice judetene, cu activitate permanenta, care realizeaza conducerea operativa a treburilor administratiei publice [2]. Sunt autori care, plecand de la ideea ca delegatia permanenta avea dreptul de a emite decizii proprii, califica categoric delegatia permanenta ca organ administrativ distinct de consiliul judetean [3].

Delegatia permanenta poate fi caracterizata ca un organ executiv, operativ si colegial al consiliului judetean, inzestrat in cadrul administratiei publice locale cu o anumita competenta materiala exercitata in limita teritoriala a judetului si fara putere de decizie [4]. Delegatia permanenta a consiliului judetean apare, in sistemul administratiei publice locale inca prin Legea pentru consiliile judetene din 2 aprilie 1864 si a fost mentinuta ca atare pana in anul 1938 [5].

Delegatia judeteana avea menirea sa decida in locul consiliului judetean, pe timpul cat acesta nu era intrunit, dar numai in anumite domenii (de exemplu, nu putea hotari nimic in chestiunea bugetului). Ea indeplinea si un rol consultativ pe langa prefect. Cand prin Legea administratiei din 14 august 1938 s-a desfiintat judetul ca unitate administrativa autonoma, s-a desfiintat si consiliul judetean si delegatia consiliului. Decretul-lege din 21 septembrie 1940 care reinfiinteaza administratie publica descentralizata nu mai reinfinteaza aceste organe colegiale [6].

Conform art. 67 alin. 3 din Legea nr. 69/1991, delegatia permanenta s-a ales cu votul majoritatii consilierilor in functie si era alcatuita din presedinte si doi vicepresedinti ai consiliului judetean, precum si din 4-6 consilieri, respectandu-se pe cat posibil configuratia politica a acestuia. Presedintele si vicepresedintii consiliului judetean sunt si presedinte si vicepresedinti ai delegatiei permanente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.