Delicventa juvenila

Trimis la data: 2014-03-11
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: utred
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Delicventa juvenila este o forma a comportamentului deviant. La nivelul cunostintei comune, comportamentul deviant rezida in formele de conduita aflate in discordanta cu valorile si normele unui anumit sistem socio-uman.
Delicventa formeaza una din speciile fenomenului de devianta cu mari implicatii pentru individ si colectivitate. Dreptul penal da o definitie clara actului delincvential (infractiuni) punand accent pe caracterul socialmente periculos al faptei si pe vinovatie in savarsirea ei.
Infractiunea este o fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie si incriminata de legea penala. Raportarea la norme reprezinta mai mult un criteriu de "clasare", intrucat nu expliciteaza cauzele comportamentului deviant, ci doar il discrimineaza de comportamentul normal, socialmente acceptabil.
Mentionam faptul ca punctul de vedere juridic si cel psihosocial in aprecierea deviantei sociale, inclusiv a fenomenului delincvential , nu se suprapun intocmai.

Mira y Lopez (1959) arata ca intre conceptia juristului si conceptia psihologului exista de multe ori aceeasi diferenta de criterii pe care o intalnim intre familia unui bolnav si medic.
Din punct de vedere al psihologului, solutia adoptata de un delincvent, prin caracterul sau dissocial sau antisocial, reprezinta doar un epilog, pregatit de mult, fiind un rezultatul perturbarii sau al rasturnarii raporturilor obisnuite, socialmente acceptabile, dintre individ si colectivitatea in sanul careia traieste.

Pentru a intelege si a explica un delict inseamna ai determina valoarea necunoscutelor ecuattiei responsabile de conduita individului in situatia delictuasa.Sub aspect sociopsihologic, factorul comun al delincventilor este ca subiectii din aceasta categorie dau dovada de nonconformare la modul social, au un comportament deviant de la normele socio-morale, in sensul ca isi realizeaza unele scopuri si aspiratii pe cai sociale neacceptabile. Punctul de vedere juridic trebuie completat cu punctul de vedere psihosocial, deoarece el permite nu numai o intelegere mai aprofundata a delincventei, ci permite o mai adecvata "tratare"

a delincventilor pentru a facilita reinsertia lor sociala, precum si o actiune mai sistematica, multi si interdisciplinara, in directia prevenirii recidivelor si, in directia profilaxiei deviantei sociale. A introduce punctul de vedere psihologic alaturi de cel social, etic, pedagogic, juridic, medico-psihiatric inseamna a studia in toata complexitatea sa acestui tip de comportament deviant. Punctul de vedere psihologic are in vedere omul concret, al carui comportament este determinat de modul in care el exista si actioneaza in mediul ambiant fizic si social, de modul cum el "cugeta" asupra acestui mediu si-l evalueaza, precum si de mediul cum omul percepe si se evalueaza pe sine in raport cu altii si cu mediul sau.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.