Delicventa juvenila

Trimis la data: 2013-06-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 0
Autor: S J
Dimensiune: 15kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin delicventa juvenila intelegem o forma a comportamentului deviant iar la nivelul cunostintei comune, comportamentul deviant rezida in formele de conduita aflate in discordanta cu valorile si normele unui anumit sistem socio-uman. Iar din punct de vedere penal, delicventa juvenila este un fenomen savarsit de catre minorii sub 18 ani, fenomen ce include totalitatea incalcarilor de norme sociale care fac caracterul unei sanctiuni penale.
Delicventul, minorul sub 18 ani care incalca normele de convietuire sociala, prezinta un deficit de socializare si o insuficienta a proceselor de asimilare, a cerintelor si normelor mediului socio-cultural precum si a proceselor de acomodare prin acte de conduita acceptabile din punct de vedere social-juridic. Delincventa juvenila, este componenta a criminalitatii, o parte a acesteia cu identitate proprie, conferita de categoria de indivizi la care se refera.

Aceasta identitate proprie este reflectata si de caracterul sinuos al acestui fenomen, care nu se suprapune pe evolutia, pe cresterile si descresterile inregistrate de fenomenul infractional in general. Acest aspect este reliefat si de faptul ca, criminalitatea in randul minorilor are multe cauze diferite de cele ale criminalitatii adultilor. Delincventa juvenila este un fenomen de devianta, manifestat prin incapacitatea unor minori si tineri de a se adapta la normele de conduita din societate, incapacitate datorata unor cauze de ordin bio-psiho-social.

Mentionam faptul ca punctul de vedere juridic si cel psihosocial in aprecierea deviantei sociale, inclusiv a fenomenului delincvential , nu se suprapun intocmai. Din punct de vedere al psihologului, solutia adoptata de un delincvent, prin caracterul sau dissocial sau antisocial, reprezinta doar un epilog, pregatit de mult, fiind rezultatul perturbarii sau al rasturnarii raporturilor obisnuite, socialmente acceptabile, dintre individ si colectivitatea in sanul careia traieste.

Pentru a intelege si a explica un delict inseamna a-i determina valoarea necunoscutelor ecuatiei responsabile de conduita individului in situatia delictuoasa.In ultimele decenii numeroase lucrari, printre care si cea editata de Gialombardo, abordeaza comportamentul delincventilor minori in mod diferentiat, pornind de la premisa ca exista numeroase niveluri ale cauzelor si ale manifestarilor caracteristice inadaptari sociale si deviantei, iar aceste niveluri sunt structurate astfel:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.