Delicventa juvenila

Trimis la data: 2008-01-11
Materia: Psihologie
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 7.77 / 10
Downloads: 20
Autor: Iulian Sabin
Dimensiune: 10kb
Voturi: 379
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Delicvenţa formează una din speciile fenomenului de devianţă cu mari implicaţii pentru individ şi colectivitate. Dreptul penal dă o definiţie clară actului delincvenţial (infracţiuni) punând accent pe caracterul socialmente periculos al faptei şi pe vinovăţie în săvârşirea ei. Infracţiunea este o faptă care prezintă pericol social, săvârşită cu vinovăţie şi încriminată de legea penală. Raportarea la norme reprezintă mai mult un criteriu de „clasare”, întrucât nu explicitează cauzele comportamentului deviant, ci doar îl discriminează de comportamentul normal, socialmente acceptabil.
Din punct de vedere al psihologului, soluţia adoptată de un delincvent, prin caracterul său dissocial sau antisocial, reprezintă doar un epilog, pregătit de mult, fiind un rezultatul perturbării sau al răsturnării raporturilor obişnuite, socialmente acceptabile, dintre individ şi colectivitatea în sânul căreia trăieşte. Pentru a înţelege şi a explica un delict înseamnă ai determina valoarea necunoscutelor ecuatţiei responsabile de conduita individului în situaţia delictuasă.

Sub aspect sociopsihologic, factorul comun al delincvenţilor este că subiecţii din această categorie dau dovadă de nonconformare la modul social, au un comportament deviant de la normele socio-morale, în sensul că îşi realizează unele scopuri şi aspiraţii pe căi sociale neacceptabile. Punctul de vedere juridic trebuie completat cu punctul de vedere psihosocial, deoarece el permite nu numai o înţelegere mai aprofundată a delincvenţei, ci permite o mai adecvată „tratare” a delincvenţilor pentru a facilita reinserţia lor socială, precum şi o acţiune mai sistematică, multi şi interdisciplinară, în direcţia prevenirii recidivelor şi, în direcţia profilaxiei devianţei sociale.

A introduce punctul de vedere psihologic alături de cel social, etic, pedagogic, juridic, medico-psihiatric înseamnă a studia în toată complexitatea sa acestui tip de comportament deviant. Punctul de vedere psihologic are în vedere omul concret, al cărui comportament este determinat de modul în care el există şi acţionează în mediul ambiant fizic şi social, de modul cum el „cugetă” asupra acestui mediu şi-l evaluează, precum şi de mediul cum omul percepe şi se evaluează pe sine în raport cu alţii şi cu mediul său.

Abordarea ştiinţifică a delincvenţei juvenile trebuie făcută de pe poziţiile determinismului probabilist aplicat în psihologie, conform căruia orice fenomen psihic este determinat în ultima instanţă, de acţiunea externă, dar orice acţiune externă determină actul psihic numai mijlocit, refractându-se prin însuşirile, stările şi activitatea psihică a persoanei care este supusă acestei acţiuni.
În definirea delincvenţei noi considerăm ca este util să pornim de la conceptul de maturizare socială. Maturizarea socială are ca element definitoriu capacitatea individului de a menţine un echilibru dinamic între interesele sale şi interesele societăţii, între nevoi şi aspiraţiile sale şi nevoile proiectele societăţii.

Delincventul nu reuşeşte să-şi ajusteze conduita în mod activ şi dinamic la cerinţele relaţiilor interpersonale din mediul uman respectiv, datorită unui dificit de socializare, determinat de perturbarea sau insuficienţa produselor de asimilare a cerinţelor şi normelor mediului socio-cultural şi a produselor de acomodare la aceste prin acte de conduită acceptabile din punct de vedere social-juridic. Delincvenţa apare ca o tulburare a structurării raporturilor sociale ale individului, tocmai datorită insuficienţei maturităţi sociale.

La majoritatea delincvenţilor se manifestă un caracter disonant al maturizării sociale şi al dezvoltării personalităţii.
Având în vedere ca maturizarea socială a individului suferă influenţa nemijlocită a relaţiilor interpersonale şi a climatului socio-afectiv existent în microgrupurile în care trăieşte şi se dezvoltă, cauzele insuficienţei maturizări sociale ale unor indivizi trebuie căutate în perturbarea acestor relaţii în carenţele educative di socio-afective din grupurile respective. Teoria dissocialităţii elaborată de R. Munchielli (1965), care pune accent pe o serie de factori psihosociali în explicarea delincvenţei juvenile şi se exprimă în:

• Neacceptarea colectivităţii, a societăţii;
• Falsă percepţie socială a celor din jur;
• Lipsa anticipării şi evaluării adecvate a consecinţelor actelor comise;
• Respingerea rolului social ce i s-a acordat înainte de a deveni delincvent şi pe care i-l pretinde colectivitatea.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.