Delicventa juvenila

Trimis la data: 2014-04-23 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: cutzza90 Dimensiune: 29kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In conotatia termenului delincventa juvenila ar intra, conform unor autori, "orice act care incalca exigentele de conformism impuse de catre adulti, minorilor si tinerilor"AC. In clasa delincventei juvenile intra pe langa acte care definesc delicte in general si altele care sunt specific legate de varsta, cum ar fi "starea de neascultare", "chiulul de la scoala", fuga de acasa, vagabondajul, consumul de bauturi alcoolice, fumatul s.a., acte pentru care adultul nu este sanctionat.

In definirea delincventei juvenile, un rol important revine varstei cronologice, care separa, de fapt, criminalitatea adultilor de delincventa minorilor si tinerilor. In mai multe tari, limita de varsta de la care un minor sau un tanar inceteaza de a mai fi considerat delincvent, pentru a fi definit ca infractor adult este varsta de 18 ani. In alte tari, aceasta limita coboara pana la 17 sau chiar 16 ani. Aceste limite de varsta sunt arbitrare si relativeA,

modificandu-se de la un sistem juridic la altul, in functie de modul in care defineste legiuitorul procesul de maturizare si il asociaza varstei cronologice, varsta care nu reprezinta, insa, un criteriu valid din punct de vedere stiintific. Intr-un anume sens, delincventa juvenila inseamna perceptia si definirea de catre parinti, educatori sau autoritati, a unei fapte comise de minori, ca avand un caracter delincventaZ. Daca acestia nu au semnalat acest lucru si nu l-au definit ca atare, fapta respectiva nu este apreciata ca fiind delincventa.

Cu alte cuvinte, notiunea de delincventa juvenila nu depinde atat de caracterul faptelor comise, cat de definirea ei. Pentru acest motiv, unii sociologi considera ca un delincvent este un minor sau un tanar caruia i s-a acordat identitatea de delincventa". "Comportamentul de evaziune, fuga, de pilda, incriminata ca A©vagabondajA>> de legislatia pentru minori, reprezinta, de cele mai multe ori, o conduita normala avand la baza multiple motivatii legate de conflictele cu familia, cu parintii sau educatorii sau de tentatia aventurii, atat de tipica pentru perioada adolescentina.

Furtul de bunuri, la randul sau, poate reprezenta un act prin care adolescentul isi afirma curajul si gustul pentru risc sau, pur si simplu, o actiune intamplatoare favorizata de o ocazie ispititoare"a. Cele mai multe explicatii pare sa le reuneasca familia ca un context social particular, care poate influenta, in anumite conditii, conduita delincventa. Intre conduitele lor trebuie mentionate agresiunile, irascibilitatea, isteria, minciuna, furtul, jaful, violul, vagabondajul etc. Prevalenta unor asemenea conduite in randul copiilor si adolescentilor este de circa 3 pana la 10%, predominand cele ale baietilora.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.