Delimitari conceptuale - Uniunea Europeana

Trimis la data: 2015-01-04
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 94
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Paul_M
Dimensiune: 96kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Ideea organizarii europene a aparut inca din Antichitate, un prim exemplu de organizare politica regasindu-se la Roma , care, de la o comunitate restransa la dimensiunea unui stat, a realizat intr-o prima etapa unitatea peninsulei stabilind incetul cu incetul autoritatea sa in jurul intregii Mediterane si mai apoi pana la "marginile lumii" de la Atlantic la Marea Neagra si Marea Caspica. De la politica cetatii la politica dominatiei mondiale - ab urbe ad orbem - s-a ajuns la mundus romanus creat ca actiune militara.
Mundus romanus a adus securitate externa si interna locuitorilor imperiului favorizata de o retea densa de drumuri propice atat comertului cat si deplasarilor rapide ale unitatilor militare. Moneda romana a ajuns la o relativa stabilitate. Instalata pax romana a insemnat organizarea imperiului cu toate implicatiile sale inclusiv pe planul dreptului. Astfel prin edictul din 212 al imparatului Caracalla toti oamenii liberi din imperiu au devenit cetateni romani, o astfel de cetatenie nemaifiind intalnita pana la crearea Uniunii Europene.

Pe ruinele Romei s-a inchegat o noua unitate, de data aceasta nu economica ci spirituala - unitatea lumii crestine, rupta si ea prin marea schisma din 1054 accentuand si rivalitatile politice. Prima incercare de construire politica a Europei sub semnul crucii a apartinut lui Carol cel Mare. A fost o incercare de reconstruire a imperiului cezarilor, reusita numai partial, lipsindu-i o parte din continent, in principal partea rasariteana, Imperiul Bizantin rupt de Occident.

Revolutia franceza de la 1789 cu noile principii pe care le-a proclamat: drepturile omului si ale cetateanului, dar si drepturile popoarelor, Directoratul si mai apoi Imperiul au facut ca pentru cateva decenii o mare parte a Europei sa fie organizata pe model francez. Constructia napoleoniana facuta prin forta armelor s-a prabusit odata cu disparitia Imparatului. Infrangerea imperiului francez din 1815 a schimbat fata continentului: a inceput afirmarea Europei natiunilor .

Confruntata cu numeroase dificultati, ca urmare a primului conflict mondial, Europa avea insa o problema prealabila de rezolvat, cea a existentei ei, problema aparuta in urma declinului sau politic . Pentru prima data Statele Unite ale Americii s-au implicat in mod decisiv in solutionarea problemelor existente pe plan european.
Solutiile acestei probleme decurgeau insa dintr-o alegere politica. Pentru Europa a exista inseamna, deci, a avea capacitatea de a depasi anumite praguri politice, ceea ce presupune crearea unor institutii capabile de a lua decizii politice. Problema Europei este inainte de toate problema institutiilor, cheie a progresului constructiei europene.

Aceasta putea fi rezolvata traditional in functie de doua conceptii: cea federalista sau cea diplomatica, a cooperarii. In sistemul cooperarii, organul care statueaza este colegiul statelor in unanimitate: statele sunt deci cele ce decid, fiind necesar votul negativ al unuia din ele pentru a impiedica adoptarea unei decizii. In sistemul federal cel care statueaza este organul comun fara posibilitatea veto-ului vreunui stat.

In constructia Europei aceste doua cai au fost utilizate.
Astfel in perioada interbelica s-au afirmat numeroase proiecte care anticipau tentative mai coerente de unificare a Europei dupa un model federal. Se poate vorbi astfel de o continuitate istorica prin contributiile aduse acestor constructii teoretice la ceea ce va deveni in prezent Comunitatea Europeana. Putem remarca in acest sens propunerile diplomatului Coudenhove Kalergi care a publicat in 1922 manifestul "Pan Europa" in care afirma "Problema Europei se reduce la doua cuvinte: unificare sau prabusire" .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.