Delta Dunarii

Trimis la data: 2006-05-21 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 64 Nota: / 10 Downloads: 3514
Autor: Katys Dimensiune: 63kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Izvorand din muntii Padurea Neagra din Germania si traversand 8 tari si trei capitale, parcurgand 2857 km, Dunarea cel de-al doilea fluviu ca marime din Europa, isi incheie drumul formand inaintea contopirii sale cu Marea Neagra, una din cele mai frumoase delte din Europa si chiar din lume.Lungimea fluviului este 2840 km, suprafata hidrografica = 817.000 kmp.

Istoria Deltei Dunarii incepe acum 10000 de ani, prin depunerea mai multor straturi de aluviuni successive, ce vor colmata golful maritime existent la varsarea Dunarii in Marea Neagra, aceasta fiind obligate sa se retraga in matca sa.Din nisipul marin si aluviuni se formeaza marile grinduri, insulele Deltei, Letea, Caraorman, Saraturile Sf.Gheorghe. Treptat se formeaza cele trei brate, incepand cu bratul Sf.Gheorghe (69.7 km), apoi bratul Sulina (63.7 km) si terminand cu cel mai tanar bratul Chilia (120 km).

Intre aceste brate s-au format o multime de legaturi naturale, canale si lacuri, prin care,la cotele favorabile ale fluviului, s-ar putea strabate intreaga Delta.Suprafata totala a Deltei este de 5800 km², cuprinzand si complexul lagunar Razelm Sinoe.
Orasul Tulcea este poarta de acces catre Delta Dunarii. Ridicat pe sapte coline acest fost oras comercial a devenit in prezent un important port riveran si maritim, precum si cel mai importantcentru al industriei de pescuit din Romania.

Reteaua hidrografica

Delta Dunarii se afla la intretaierea paralelei 45º latitudine Nord cu meridianul 29º longitudine Est.Suprafata: 5640km² din care 4470 km² teritoriu romanesc.Zona etse relative plana, cu o inclinatie de 0,006‰, acoperita cu apa permanent ori temporar in proportie de 70-80%.Are aspectul unui triunghi echilateral cu laturile de cca 80 km lungime.La un debit de 5000-9000 m³/s, transporta annual, in medie, 50 milioane de aluviuni (aproximativ de 8 ori mai mult ca Tibrul si de 20 de ori mai mult ca Rinul).

Suprafetele de uscat din delta au doua caracteristici: sunt dispuse fara o ordine aparenta iar inaltimile lor prezinta valori mici.Grindul Chilia are inaltimea maxima de 6,5 m , la vestul satului Chilia Veche. Dunele din nordul grindului Letea ajunge la altitudinea de 13 m.Unele imsule din lacul Reazem sunt scunde, de exemplu, Bisericuta are 4 m, dar altele sunt mai inalte : Gradiste 19 m, Popina 49 m, depasind deci inaltimile intalnite intre bartele Dunarii.
Principalele cursuri de apa sunt cele 4 brate de varsare ale Dunarii in mare sunt:

CHILIA - cel mai nordic brat si cel mai activ, cu doua ramificatii si o microdeltaproprie. Lungime de 105 km pana la Periprava;latime maxima: 1000m; adancime maxima:39m.Transporta cca 60% din totalul apelor fluviului; coefficient de sinuozitate: 1,56.Navigatie de interes local. Cursul Dunarii dimtre localitatea Isaccea si Ceatalul Chilia prezinta la sud o sumedenie de ostroave marunte, care-l fac sa se imparta in suvite de apa linistita, razletite pe laturi.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.