Demasificarea si profesionalizm in mass media din Romania post decembrista

Trimis la data: 2006-05-10 Materia: Jurnalism Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Adrian Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Demasificarea si profesionalizm in mass media din Romania post decembrista
De-a lungul secolului XX jurnalismul şi-a conturat cu tot mai multă fermitate graniţele domeniului de activitate. Acest proces este departe de a se fi încheiat, deoarece:
1. apariţia şi dezvoltarea unor noi tehnologii a condus la apariţia de noi media, de noi produse de presă şi, deci, de noi roluri şi tipologii de presă.
2. exigenţele publicului au impus o diversificare constantă a materialelor, fie că sunt centrate pe informaţie, pe divertisment sau pe documentare, fapt ce a lărgit sfera de acţiune a jurnaliştilor.

Referat despre Demasificarea si profesionalizm in mass media din Romania post decembrista
3. preocuparea pentru conturarea strictă a câmpului profesional a determinat, din partea jurnaliştilor, apropierea de alte domenii, atrăgând oameni de formaţii academice sau non-academice diverse, cu filosofii de viaţă şi interese variate, ceea ce a contribuit la popularea breslei jurnaliştilor cu o mare varietate de tipuri umane şi profesionale.

Procesul de profesionalizare care marchează evoluţia modernă a jurnalismului conduce la poziţionarea socială a jurnaliştilor în sfera elitelor, adică a segmentelor dominante ale unei formaţiuni sociale, care exercită o funcţie de conducere în plan cultural şi social, în virtutea unei excelenţe asumate, prezentată ca aparţinând exclusiv acelui segment. Excelenţa proclamată de o elită se plasează îndeosebi în sfera activităţilor intelectuale creative, artistice.

Într-o manieră sintetică, putem defini trecerea de la totalitarism la democraţie prin înlocuirea presupoziţiilor ontologice (materia, ca sursă a performanţei umane), gnoseologia (cunoaşterea ca reflex al realităţii obiective), antropologia (specificitatea umana limitată la muncă, mai ales cea manuală şi politică) – cu noile concepte de:
- Schimbare socială
- Reformă (democratizare şi economie de piaţă)
- Autonomie

Declinul masiv al încrederii, rezultat al scandalurilor publice (vezi cazurile din Japonia, SUA, Franţa, România etc) şi eşecul reformei economice (recesiune, şomaj, inflaţie, căderea liberă a monedelor naţionale etc.), nu este de necombătut. Mass-media, prin promovarea transparenţei comunicaţionale şi a eticii responsabilităţii (în locul „eticii utilităţii”), ar putea stopa acest declin, ba chiar ar putea contribui la recâştigarea încrederii publicului. În schimbarea de regim operată de revoluţia din decembrie 1989, presa a jucat un rol simbolic considerabil, exemplul paradigmatic fiind tele-revoluţia în care harta şi teritoriul s-au confundat. Corelaţia mass-media – spaţiu public a cunoscut 3 momente distincte:

1. explozia din decembrie a consensului naţional ant-iceauşist – aşa numita perioadă de graţie, care a fost dominată de sentimentul redescoperirii libertăţii şi identităţii individuale, în locul conceptului de „om nou” propovăduit de comunism.
Mass-media (televiziunea în special) au avut un rol deosebit, o conotaţie magică (efect, în primul rând, al supra-saturării publicului cu ceea ce s-a numit tele-revoluţie sau revoluţie în direct)
Tele-revoluţia a însemnat, în egală măsură, revoluţia politică şi revoluţia comunicării.

În România, noile medii au condus la fragmentarea publicului şi la coexistenţa televiziunii publice cu televiziunile comercial, a canalelor generale cu cele tematice, a naţionalului cu regionalul/localul.

A existat chiar o perioadă romantică, a “cultului mediatic”, a supunerii quasi-religioase faţă de presă. Aceasta datorită, în mare parte, rolului pe care presa l-a avut în timpul revoluţiei.
2. perioada disforică -’91-‘92

Începând cu anul 1991, apare o anumită saturaţie (indiferenţă mediatică datorată liberalizării preţurilor şi crizei economice generalizată). Presa se orientează mai mult spre prezent: încearcă să explice tendinţele şi modelele tranziţiei, să reflecteze asupra statutului său social.

Perioada 1991-1992 poate fi caracterizată astfel:
- Este perioada dezbaterilor privind utilitatea unei Legi a presei şi a unui cod deontologic
- Este marcată de scăderea dramatică a tirajelor, scădere datorată crizei economice şi pierderii credibilităţii
- Televiziunea publică este percepută ca fiind dependentă de puterea politică

Evoluţia tirajelor principalelor cotidiane din perioada anilor ‘90
AdevăruL
Anul - Tiraj
1990 - 1.537.000
1991 - 600.000
1992 - 175.000
1997 - 120.000

România Liberă
Anul - Tirajul
1990 - 1.490.000
1992 - 184.000
1994 - 120.000

Evenimentul Zilei
Anul - Tirajul
1993 - 750.000
1994 - 300.000
1997 - 130.000

3. 1992-1997, perioada consumului critic, selectiv al mass-media însoţit de fidelizarea publicului şi a suporterilor.

Profesionalizarea meseriei.
Emanciparea mass-media de sub tutela partidului-stat şi transformarea sa în elementul esenţial al democraţiei presupune o autonomizare multiplă:
- În plan politic, prin separarea puterilor în stat
- În plan economic, prin eliminarea dependenţei financiare
- În plan social, prin fidelizarea publicului-client (care nu mai are statutul de public-captiv)
- În plan tehnologic, prin integrarea noilor tehnologii
- În plan profesional, prin clivaj informaţional.

Conceptul general de „transformare mediatică” apare corelat procesului de schimbare socială, care presupune un ansamblude cerinţe.
1. un cadru legislativ apt să ofere garanţii libertăţii de expresie şi autonomie presei
2. specializarea şi diferenţierea mediilor, în funcţie de nevoile unui public diferenţiat (minorităţi etnice, sexuale, religioase etc.)
3. profesionalizarea jurnaliştilor (prin instituirea unor instituţii de învăţământ de profil)
4. de-monopolizarea media electronice

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.