Demisia

Trimis la data: 2006-12-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 7.00 / 10
Downloads: 3077
Autor: Elena
Dimensiune: 9kb
Voturi: 160
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Demisia
Potrivit Codului Muncii prin demisie se intelege actul unilateral de vointa al salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. Demisia verbala nu poate fi luata in considerare.
Demisia
Demisia
Pot inceta prin demisie atat contractele incheiate pe durata nedeterminata, cat si cele incheiate pe durata determinata.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba. Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
Se impune salariatului o singura conditie inainte de a pleca dintr-o firma si anume aceea de a instiinta firma la care lucreaza despre hotararea de a denunta contractul (termenul de preaviz).

Necesitatea preavizului este acela de a asigura firmei posibilitatea de a lua masurile care se impun inlocuirii salariatului demisionar, prin cautarea unui nou angajat, evitandu-se consecintele negative asupra activitatii prin plecarea salariatului care a demisionat.
Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariatii cu functii de executie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Demisia
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele iar persoana care si-a dat demisia ramane angajata la aceasta firma fiind obligata sa-si indeplineasca obligatiile pe care le are ca si salariat.
Cat dureaza preavizul, cel in cauza trebuie sa presteze munca; in literatura de specialitate apreciindu-se ca preavizul nu poate fi dat in intervalele de timp in care salariatul se afla in concediu de orice fel. In cazul in care concediul apare pe perioada preavizului, acesta se va prelungi in mod corespunzator.

EXEMPLU
Demisia
1.In practica este foarte des intalnita situatia in care angajatul dupa ce isi da demisia nu mai respecta termenul de preaviz dorind sa plece de la fosta firma gasindu-si intre timp un nou loc de munca. In acest caz situatia se poate complica pentru angajatul care nu respecta termenul de preaviz.

In astfel de cazuri angajatorul il poate convoca pentru a justifica absentele din perioada de preaviz in care vrea sa plece iar in cazul in care nu gaseste o motivatie credibila angajatorul poate lua impotriva lui masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca.
Conform Codului Muncii art.264 sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt numeroase, dar cea care ne intereseaza este cea referitoare lit. f) desfacerea disciplinara a contractului munca.

Demisia
Aceasta masura nu poate fi luata decat dupa efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile sub sanctiunea nulitatii absolute, caz in care salariatul va fi convocat in scris de catre angajator.
In cazul in care salariatul a fost convocat la cercetarea disciplinara prealabila si nu s-a prezentat, se va incheia un proces verbal semnat de cei ce sunt prezenti in care se va arata ca salariatul nu a dat curs invitatiei si apoi se va emite decizia de sanctionare.
Daca salariatul se prezinta la cercetare, dar refuza sa dea explicatii cu privire la faptele care i se imputa, atunci angajatorul va prezenta dovezile pe care le are cu privire la savarsirea abaterii disciplinare si apoi va emite decizia de sanctionare.
In cazul in care salariatul nu se prezinta la convocare fara un motiv obiectiv poate fi sanctionat fara realizarea cercetarii disciplinare prealabile.

2.Angajatorul poate motiva ca prin plecarea angajatului s-a creat blocarea activitatii firmei ori au fost produse alte pagube prin nerespectarea termenului de preaviz chiar prin timpul scurt in care nu a putut gasi un inlocuitor pentru tine aratand ca din partea lui a fost respectat contractul individual de munca.
In acest caz, pentru a recupera o eventuala pierdere a respectivei firme, angajatul poate fi actionat in judecata (raspunderea patrimoniala, art.270; "salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor" Codul muncii).
Salariatul poate contesta decizia de sanctionare la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

COMPARATIE

Legislatiile celorlalte tari europene, privind codul muncii, prevad aceleasi conditii in cazul demisiei unui salariat cu contract individual de munca. Termenul de preaviz trebuie de asemenea respectat de angajat, indifferent daca acesta este stabilit de partile contractante sau prin contractul colectiv de munca. Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Daca perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat,si termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.