Demiurgul ignorant

Trimis la data: 2009-04-19
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 50
Nota: 8.96 / 10
Downloads: 22
Autor: Teodora Istrate
Dimensiune: 76kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
in majoritatea miturilor gnostice, Demiurgul lumii este expulzat, in cadrul unui episod de maternitate involuntara, de o Mama cuprinsa de indoieli si nesiguranta. Exceptie fac textele de o simplicitate primitiva referitoare la primii gnostici - Simon, Menandru, Saturnin, Carpocrate; Cartea lui Baruh a gnosticului Iustin, care opereaza exclusiv cu mitul unui Trickster feminin; Tratatul tripartit, unde Sophia este inlocuita prin entitatea masculina Logos : astfel, Demiurgul se desprinde de un Tata, dar de un Tata a carui slabiciune e tipic feminina (I 94, 15 sq.); sistemul sethienilor lui Ipolit (V 19, l-22, 1), care-si afla o paralela in Parafraza lui Sein
Pentru ca dubla caracteristica a Demiurgului este de a fi ignorant si laudaros, aroganta fiind consecinta logica a sentimentului unicitatii sale, derivat din necunoasterea Mamei si, astfel, a pleromei sau a Totalitatii divine din care ea provine, e normal ca majoritatea varianAZtelor mitului sa mentioneze ca el isi ignora complet originea.

Exemplul clasic este cel al lui Ialdabaoth, Demiurgul ofitilor lui Irineu (I 30, 4 sq.), despre care Celsus la Origen (c. Ceh., VI 31) precizeaza ca are forma unui leu. Exista aparente exceptii de la aceasta regula. in Scrierea fara titlu, primul Arhonte se iveste in intunericul emanat de Sophia si observa existenta a ceva mai inalt decit el; atunci, Invidia si Furia lui se detaseaza de el si o substanta
114

I.P. CULIANU apoasa - Materia - se scurge in Haos (II 98, 11 sq.)- Acest episod va fi straniu duplicat de cel ce urmeaza si furnizeaza o explicatie pentru existenta intunericului si a Materiei, considerata deci nu ca un al doilea principiu, ci ca o emanatie a carei origine urca, in ultima instanta, la Sophia insasi. Dar Demiurgul lumii este ulterior zamislit de Pistis (aici Sophia este o imagine, adica o copie devitalizata a ei), cind aceasta viziteaza Haosul si se intristeaza adinc.

Confuzia ei devine o creatura spre care Pistis isi indreapta atentia si careia, suflindu-i in fata, ii transmite ceva din pneuma ei. Ialdabaoth, Arhontele androgin leontomorf, apare din Materia apoasa. isi ignora mama, nu insa cu totul, caci i-a vazut reflexul in apa si i-a auzit vocea pronuntind cuvintul Ialdabaoth (textul da cuvintului o etimoAZlogie fantezista). Din cauza formei sale leonine, Arhontele este de asemenea numit Ariael (de la ebr. 'RY; 99, 23 sq.).

in Apocriful lui Ioan (BG 37, 18-38, 10, p. 118 Till = II 10, 7-28 p. 58G. = p. 108-9 T.), Ialdabaoth se desprinde de Sophia in acelasi timp cu Ignoranta (Agnoia) sau Nebunia (Aponoia), care l-a generat si-i va fi tovarasa intr-o creatie unde se respecta intodeauna principiul gemeleitatii complementare (masculin-feminin). El are infatisarea unui "sarpe cu gura de leu, cu ochi de foc scinteietor" (BG p. 107-8 T.). Ca si in alte texte (cf. HE 94-5; p. 39, 15 sq.; SST 103; Samael; EE 56, 23 sq. : Sakla; etc), Demiurgul mai poarta de asemenea numele de Samael si Sakla.

Natura Puterilor (HE 86, 27 sq.) precizeaza ca Samael (etimoAZlogic: "zeul orbilor" !.) este orb (b- Iile), ignorant si arogant; in alte parti, acest avorton material creat din umbra emanata de Pistis-Sophia-Incoruptibilitate (t-m-ntattako) este reprezentat ca o fiara androgina, leontomorfa, aroganta (HE 94, 4 sq.).La sethienii lui Ipolit (V 19, l-22, 1), Demiurul este un teribil vint ofidian care misca apele intunecoase.

Docetii (Hipp. VIII 8, 2-l0, 11) precizeaza ca el e divinitatea de foc care i-a vorbit lui Moise in rugul aprins ; este imaginea in Tenebre a unui eon a carui transcendenta se afla pentru totdeauna separata, prin firmament, de lumea de jos. Substanta lui e intunericul; el are pornirea de a persecuta elementele divine, sufletele, care transmigreaza din corp in corp.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.