Democratia In Brazilia

Trimis la data: 2006-09-08
Materia: Istorie
Nivel: Liceu
Pagini: 8
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 16
Autor: Flavia
Dimensiune: 192kb
Voturi: 57
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Democratia In Brazilia - Democraţia este un regim politic care pune accent pe participarea poporului la conducerea tării şi care are ca formă de guvernare republica. Separarea puterilor în stat, pluripartitismul, alegerile libere şi respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti sunt cele mai importante caracteristici ale democraţiei şi trebuie întocmai respectate pentru ca democraţia să funcţioneze normal într-o ţară. Democratia In Brazilia
Democratia In Brazilia

Democratia In Brazilia - Când a apărut democraţia în Brazilia?

Brazilia a fost descoperită, în anul 1500, de un navigator portughez, amoralul Alvarez Cabrol. Pe baza descoperirii sale, regatul Portugaliei a ridicat pretenţii asupra acestui teritoriu, trimiţând în jurul anului 1530 pe Martin Alfonso de Sosua cu 400 de colonişti pentru a ocupa şi popula acest teritoriu. Sosua a întemeiat coloniile Bahia şi mai apoi Sao Paulo.

Între anii 1815-1889, Brazilia a fost stat monarhic, fiind condusă de împăraţii Pedro I, fiul împăratului Porugaliei, şi apoi Pedro II, fiul lui Pedro I.

Brazilia era o ţară unde se practica sclavia care însă trebuia desfiinţată cât de repede posibil. Luptele pentru abolirea regimului sclavagist marchează aproape întreaga istorie a secolului al XIX-lea. Ţelul este atins cu greu şi treptat, căci forţele oligarhiei se opun cu înverşunare. În 1831 este acceptată interzicerea comerţului cu sclavi, dar abia în 1851 odiosul comerţ înceteaz efectiv.

În 1871 o lege hotărăşte că nou-născuţii din mame sclave vor fi cetăţeni liberi. Luptătorii aboliţionişti nu se mulţumesc însă cu această jumătate de măsură, acţiunile pentu lichidarea totală a sclavajului iau forme tot mai imperative. Rezultatele încep să se arate: în câteva state sclavii sunt eliberaţi în 1884; un an mai târziu devin liberi sclavii trecuţi de 60 de ani. În sfârşit, în 1887, sclavia este desfiinţată fără despăgubirea proprietarilor de sclavi.

Sfârşitul secolului al XIX-lea a adus democraţia în Brazilia. Democraţia s-a instaurat odată cu apariţia republicii, adică în 1889. A urmat din 1964 o dictatură militară care s-a sfârşit în 1980, printr-o luptă dusă de partidele politice.

După democratizare, ţara a luat un avânt puternic, mai ales in privinţa industriei. Aşa a depăşit Brazilia statutul de ţară agrară. De fapt, acest stat ar fi putut fi unul dintre cele mai bogate de pe pământ, întrucât deţine mari zăcăminte minerale, neexploatate însă.

Cum a apărut democraţia în Brazilia?

În 1821, Dom Joao, împăratul Porugaliei, trebuia să se reîntoarcă în ţara pe care o conducea, lăsându-şi fiul, pe Dom Pedro, ca regent al său în Brazilia. Dar deoarece mişcarea republicană şi de independenţă se intensifica, regentul a considerat ca trebuia să creeze un simulacru de independenţă pentru a crea o diversiune în centrul mişcării de eliberare.

Astfel, Dom Pedro a proclamat pe 7 septembrie 1822 Brazilia ca un „imperiu” independent. Se spune că această măsură ar fi fost luată conform sfatului tatălui său care părăsind Brazilia a recomandat ca în caz de pericol să declare Brazilia formal independentă, pentru a-şi menţine dominaţia asupra ei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.