Democratia - regimuri politice ne-democratice

Trimis la data: 2015-06-06
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.79 / 10
Downloads: 0
Autor: Olivia_P
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Termenul "democratie" este un compus din doi termeni ai limbii grecesti antice: demos = popor; cratos = putere si s-ar traduce prin "puterea poporului". Acest termen ar desemna, asadar, din punct de veder etimologic, un regim politic in care "cei multi", poporul, ar detine si exercita puterea politica.
Lucrurile incep sa se complice in momentul in care incercam sa identificam cine este poporul, pe de-o parte, pe de alta parte cand incercam sa intelegem care sunt mecanismele prin care se exercita puterea in acest regim politic.
Trebuie sa fim constienti de la bun inceput de o distinctie importanta in folosirea termenului "democratie", si anume distinctia dintre regimul politic din Grecia antica ce purta acest nume si regimul politic modern democratic: adica intre democratia antica si cea moderna.
Democratia antica (diferita de tiranie - conduce unul singur, oligarhie - conduce un grup restrans, asa cum erau clasificate regimurile politice atunci) a fost o forma de organizare politica aparut in contextul socio-politic al cetatilor-stat grecesti.

Aceste orase-stat au fost entitati autonome politic, avand propria organizare, propria armata, proprii zei, propria cultura, propria identitate, propriile relatii diplomatice. Dese razboaie au avut loc intre aceste cetati -stat, iar, de obicei, in cazul in care nu erau exterminati si orasul lor distrus, cei infranti in astfel de razboaie erau transformati in sclavi. De aceea organizarea sociala si politica avea un rol foarte important pentru fiecare individ, existenta fiecaruia depinzand in mod direct de supravietuirea colectivitatii. Interesele comunitatii erau intotdeauna considerate superioare intereselor particulare, individuale. Omul era considerat o "fiinta sociala" prin excelenta.

Membrii acestor comunitati sociale organizate in forma cetatilor-stat nu erau foarte numerosi (de ordinul a catorva mii). In democratiile antice numarul celor care aveau drepturi politice (adica a cetatenilor) era si mai redus. Erau exclusi din randul cetatenilor femeile, strainii (chiar daca locuiau in cetetea respectiva intreaga lor viata, sau daca s-au nascut din parinti straini) si sclavii. Procesul de luare a deciziilor politice era unul colectiv, in sensul in care cetatenii se adunau in agora (piata publica), se delibera public asupra chestiunilor controversate, dupa care se trecea la vot.

Functiile publice, magistraturile si, in general, orice functie oficiala erau ocupate prin tragere la sorti, si prin rotatie, astfel incat fiecarui cetatean ii revenea responsabilitatea anumitor sarcini publice. Orice functie publica avea o durata limitata (un an de obicei), iar serviciul militar era obligatoriu pentru toti cetatenii.
Democratia antica a fost, asadar, o democratie participativa (toti cetatenii participau - erau obligati de fapt sa participe - la procesul de luare a deciziilor politice) sau o democratie directa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.