Democratia crestina

Trimis la data: 2015-06-15
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: ralu_75
Dimensiune: 32kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sfarsitul secolului XIX consfinteste, macar in aparenta, triumful total al liberalismului. Ca doctrina, liberalismul sustinea separarea Bisericii de Stat. In acest context Biserica reactioneaza in plan doctrinar operand o relectura neotomista a intemeietorilor dogmei: Toma de Aquino si Augustin. Inainte de a se angaja efectiv in orizontul politic explicit Biserica va incerca o subminare a pozitiilor teoretice neconvenabile ale liberalismului. Enciclica Mirari Vos a papei Grigore al XVI-lea din 1832 condamna teza liberala a separarii bisericii fata de stat si ideile legate de libertatea de constiinta si de exprimare. Puterea este definita drept expresie a vointei divine. In aceeasi nota Enciclica Qui Pluribus (1846) a papei Pius al IX-lea condamna ideile socialiste si comuniste, considerate la fel ca si liberalismul, surse ale miscarilor violente, revolutionare.
Pe aceasta platforma contextuala se naste ca miscare politica explicita catolicismul liberal, ilustrat de gruparea politica a lui Montalembert in Franta (1845) ca o reactie fata de aceste grupari si intr-un efort de clarificare doctrinara, papa Leon al XIII-lea (1878-1903), principalul initiator al miscarilor de reforma, schiteaza fundamentele doctrinei democrat-crestine. In prima sa enciclica (Rerum novarum 1891) el identifica raul social cu exploatarea maselor in sistemul economic liberal. Pe baza criticilor sistemului economic capitalist si deopotriva a miscarilor revolutionare el a pledat in favoarea rolului activ al statului in economie.

Pentru a face fata raului Statul trebuie sa-si uneasca eforturile cu biserica.
Este interesant de remarcat faptul ca in prima jumatate a secolului XIX multi catolici au aderat la liberalism in speranta emanciparii comunitatilor catolice. (Mai ales in statele unde liberalii au facut promisiuni in acest sens) De aceea pe fondul anticlericalismului liberal si a antiliberalismului de la Vatican (1864 Pius al IX-lea emite enciclica Quanta Cura si Syllabus Errorum, in care ataca libertatea de expresie a presei) se ajunge la o alianta a catolicilor cu conservatorii.

In esenta, odata cu Enciclica Aeterni Patis (4 august 1879) a papei Leon al XIII-lea, are loc inaugurarea neotomismului. Enciclica contine un indemn la o relectura a operelor lui Toma din Aquino, declarandu-l pe acesta din urma "princeps philosophorum", filosoful oficial al bisericii catolice. In Graves de communi, 1901, acelasi Leon al XIII-lea definea democratia crestina drept "actiune binefacatoare crestina in mijlocul poporului".

Exista o seama de autori dispusi sa creada in succesul initiativei de a incerca o conlucrare a religiei cu politica. "In anii treizeci, generatiile catolice care au ajuns in pozitii politice importante au elaborat programe politice cu caracter crestin pe baza enciclicei Quadragesimo anno (1931) program care a reprezentat o alternativa la politicile democratiei liberale, ale fascismelor, ale bolsevismului." In Franta curentul personalist (L. Lavelle, Em. Mounier, alti scriitori grupati in jurul revistei "Esprit") apara ideea unei democratii pluraliste descentralizata pana la persoana.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.