Democratia participativa

Trimis la data: 2014-11-21
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: crihanaveche11
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Democratia este considerata forma opusa a totalitarismului,este cuprinsa in spectru politic intre extremele dreapta stinga,si cuprinde mai multe viziuni politice.Ca si ideologie este caracterizata prin libertarea de exprimare,separatia puterilor in stat,garantarea si respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, pluralism politic, alegeri libere ,independenta justitiei. Democratia participativa si democratia deliberativa sunt intr-un anumit sens similare, dar nu in totalitate sinonime. E
. Ele au, de exemplu, focusul pe accentele efectelor de invatare pe care particpare/deliberarerea le au pentru cei implicati, precum si accentul pe input-ul cetatenilor in luarea deciziilor colective. Democratia deliberativa este centrata pe discutii si argumente bine cantarite ; democratia participativa este preocupata cu auto-organizarea, modele si arii ale participarii( sau sectoare :

sociale, economice, domenii guvernamentale).Cronologic, teoriile democratiei participative au precedat modelele deliberative care au devenit proeminente incepand cu anii 90, cand discutiile despre participare au cazut in desuetudine. Recent, totusi, a renascut interesul pentru democratia participativa, determinata de evidenta continuarii practicilor participative, la diferite nivele.
Argumentul dezvoltat de versiunea lui Pateman a teoriei democratiei participative poate fi sumarizat :

Participarea ( participarea activa) favorizeaza cetatenii sa invete si sa se auto-dezvolte si sa isi sporeasca sensul lor in eficacitatea politica. La nivel psihologic, participarea induce beneficii importante pentru cetateni care sunt astfel pregatiti sa efectueze practice participative in diferite arii ale vietii sociale. Pateman este deosebit de preocupat de sectorul industrial drept arie pentru democratia participativa.Teoria democratiei participative este construita in jurul afirmatiei centrale ca indivizii si institutiile nu pot fi luate in considerate , izolandu-le una de cealalta.

Existenta institutiilor reprezentative la nivel national nu sunt suficiente pentru democratie ; pentru participare maxima de catre toti oamenii la nivel de socializare sau "training social " pentru democratie e nevoie sa aiba loc in alte sfere in ordinea in care e necesar ca atitudinele individuale si calitatile psihologice pot fi dezvoltate. Aceasta dezvoltare are loc in timpul procesului de participare .Pateman reactioneaza asupra punctului de vedere care postuleaza masiv si activ cetatenii sa participe ca o amenintare pentru stabilitatea democratica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.